Antena Căutare

Semnificația literei Z în războiul ruso-ucrainean. Ce înseamnă această literă și de către cine e folosită

În războiul din Ucraina provocat de armata rusă litera Z a jucat și încă joacă un rol important în susținerea ideilor și politicii lui Vladimir Putin. Iată ce trebuie să știi despre acest însemn.

litera z pe vehicule militare Galerie
În războiul din Ucraina provocat de armata rusă litera Z a jucat și încă joacă un rol important în susținerea ideilor și politicii lui Vladimir Putin. Iată ce trebuie să știi despre acest însemn. | Profimedia

Războiul ruso-ucrainean a început în urmă cu 14 zile și de atunci litera Z apare peste tot. mulți dintre cei care au văzut acest însemn se întreabă care e semnificația.

Litera Z pare că a devenita noua svastică a Rusiei, semn că cei care poartă, desenează sau aplaudă acest simbol sunt susținărtori de-ai lui Vladimir Putin.

Care e semnificația literei Z

Această literă a fost mai întâi văzută pe tancurile rusești și pe vehiculele de război de pe câmpul de luptă din Ucraina. De atunci, litera Z a fost adoptată ca propagandă pentru politica lui Vladimir Putin de către suporterii săi.

Citeșteș și: Cum s-a încheiat a treia rundă de negocieri între Rusia și Ucraina: „Mici progrese cu privire la culoarele umanitare”

Simbolul a fost preluat de din ce în ce mai multă lume și apare acum pe haine, mijloace de transport în comun, insigne și imagini. În una dintre imaginile care au devenit virale, semnul Z apare desenat cu spray pe un vehicul de război al ucrainenilor, după ce toți militarii de acolo fuseseră uciși de armata rusă, potrivit Daily Mail.

Gimnastul rus Ivan Kuliak, în vârstă de 20 ani, a fost sancționat pentru că a ignorat simbolul Z în timpul unei ceremonii din Qatar. Sportivul medaliat cu bronz a primit critici din partea rușilor pentru că a zis că îi susține pe ucraineni și s-a așezat lângă Illia Kovtun, ucraineanul care luat aurul.

Acest simbol a fost folosit ironic de un centru de donații pentru cei care suferă de cancer în Kazan, Rusia. Mai multe mame și copiii lor au fost așezate în forma literei Z pentru o fotografie făcută cu drona, potrivit Daily Mail.

Nimeni nu știe precis să spună ce reprezintă acest Z, dar având în vedere că Vladimir Putin a fost numit “Hitler al secolului 21”, mulți specialiști au comparat simbolul cu svastica naziștilor din cel de-al Doilea Război Mondial.

Cine folosește acest simbol și cu ce scop

Semnul e folosit de militarii ruși în războiul din Ucraina, un semn asemănător cu cel utilizat și de militarii ucraineni. Scopul celor două armate care folosesc litera Z inscripționată pe vehiculele de război e menit să se deruteze unii pe alții pentru a evita un eventual atac.

Citeșteș și: Război Ucraina - Rusia: Ce este un coridor umanitar, cum funcționează și cum îi ajută pe civili

Litera Z nu există în alfabetul chirilic rusesc. Mulți au interpretat acest simbol ca parte din 'Za pobedy' (Pentru victorie), iar alții au spus că vine de la 'Zapad' (Vest).

În războiul ruso-ucrainean s-au mai văzut ca fiind folosite și alte însemne precum:

-Z simplu - forţele regulate ale Federaţiei Ruse

-Z în pătrat - forţele ruse din Crimeea

-O - forţele bieloruse

-V - corpul puşcaşilor marini ruşi

-X - ceceni

-A - trupe cu destinaţie specială (grupul ALFA de la FSB, pentru anti-terorism, SOBR de la RossGvardia, pentru luptă împotriva grupărilor criminale, SSO din componenţa Statului Major al Forţelor Armate Ruse)

Amelia, o fetiță din Ucraina, a făcut spectacol într-un buncăr cu interpretarea piesei „Let It Go”. Videoclipul a deveni... Ducii de Cambridge, imagini emoționante cu Regina Elisabeta a II-a în tinerețe. Ce mesaj i-au transmis de Ziua Femeii...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x