Antena Căutare

Summit tripartit China, Coreea de Sud, Japonia la Chengdu

China organizează marţi un summit cu Japonia şi Coreea de Sud, cei doi vecini ai Beijingului încercând o apropiere timidă, pe fondul unor incertitudini în dosarul nuclear nord-coreean, relatează AFP.

La acest summit tripartit, care se desfăşoară până miercuri, la Chengdu (sud-vest), a avut loc primul tête-à-tête din ultimele 15 luni între premierul japonez Shinzo Abe şi preşedintele sud-coreean Moon Jae-in, în urma unei puternice escaladări a tensiunilor între cele două ţări.

Relaţiile Seulului cu Tokyo au atins un minimum în ultimele luni, în probleme comericale şi alte diferende în legătură cu decenii de dispute aprige cu privire la ocuparea peninsulei coreene de către Japonia (1910-1945).

”În calitate de mare putere regională, China speră să arate lumii că, prin forţa sa diplomatică, ea poate reuni la aceeaşi masă lideri japonezi şi sud-coreeni”, declară pentru AFP Haruko Satoh, o specialistă în politica chineză de la Universitatea din Osaka.

În opinia sa, este vorba totodată, pentru Beijing, despre deturnarea atenţiei de la problemele interne, mai ales de la manifestaţiile în favoarea democraţiei care agită Hong Kongul de şase luni.

Influenţa pozitivă pe care o exercita Beijingul asupra celor doi vecini rămâne, de asemenea, de văzut.

Înainte să plece în China, Shinzo Abe a recunoscut în faţa presei că relaţiile cu Coreea de Sud rămân ”dificile”.

În mod paradoxal, o îngrijorare comună - şi anume Coreea de Nord - ar putea să permită Seulului şi Toky să se apropie.

Phenianul a efectuat recent o serie de teste la baza de lansare de rachete Sohae, în urma unei serii de tiruri de proiectile, în săptămânile precedente, în pofida mai multor rezoluţii ONU care le interzic.

Regimul dictatorului Kim Jong Un a făcut, tot în ultimele săptămâni, o serie de declaraţii vehemente şi a dat Statelor Unite un ultimatum care expiră la sfârşitul anului.

În urma unei apropieri spectaculoase în 2018, negocierile cu privire la programele nucleare nord-coreene se află în impas, în urma eşecului summitului de la Hanoi, în februarie, între Kim şi preşedintele american Donald Trump.

Iar în lipsa unor progrese în dicuţiile cu administraţia Trump, Phenianul a promis un ”cadou de Crăciun” ameninţător.

”Este important ca China, Coreea de Sud şi Japonia să aibă o poziţie unită faţă de Phenian”, declară pentru AFP Yun Duk-min, un fost director al Academiei Naţionale Coreene a Diplomaţiei, un organism public.

Luni, într-o întâlnire cu preşedintele chinez Xi Jinping, premierul japonez Shinzo Abe a relevat că ţara sa şi China au amândouă ”o mare responsabilitate faţă de pacea, stabilitatea şi prosperitatea” Asiei.

Sursa : news.ro

Prinţul Philip a fost externat după patru zile de tratament pentru o afecţiune mai veche... Moş Crăciun a plecat din Laponia!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x