Antena Căutare

Teheranul denunţă acuzaţii americane ”fără fundament” care învinovăţesc Iranul

Teheranul a denunţat vineri drept ”fără fundament” acuzaţiile americane prin care Republica islamică este făcută ”responsabilă” de atacuri ce au vizat joi două petroliere la Marea Oman, relatează AFP.

Teheranul denunţă acuzaţii americane ”fără fundament” care învinovăţesc Iranul
oman petroliere | Twitter

Teheranul a denunţat vineri drept ”fără fundament” acuzaţiile americane prin care Republica islamică este făcută ”responsabilă” de atacuri ce au vizat joi două petroliere la Marea Oman, relatează AFP.

”Ca răspuns la acuzaţiile fără fundament ale americanilor”, un purtător de cuvânt al Ministerului iranian de Externe a insistat, din contră, asupra faptului că Iranul le-a venit ”în ajutor” navelor şi le-a ”salvat” echipajele, se arată într-un comunicat oficial.

Statele Unite consideră Iranul vinovat de atacul vizând petroliere la Marea Oman a acuzat secretarul de Stat american Mike Pompeo, în opinia căruia Teheranul caută să perturbe exporturile petroliere prin Strâmtoarea Ormuz.

Statele Unite au ajuns la această concluzie pe baza unor informaţii secrete culese şi în urma studierii armelor folosite în aceste atacuri, a precizat el.

”Statele Unite consideră că Republica islamică Iran este responsabilă de atacurile care au avut loc azi (joi) la Golful Oman”, a declarat pentru presă şeful diplomaţiei americane.

”Această concluzie se sprijină pe informaţii secrete, pe armele folosite, pe nivelul de know-how necesar în vederea desfăşurării cu bine a operaţiunii, pe atacurile iraniene analoge recente împotriva marinei comerciale şi pe faptul că nicio organizaţie aflată în solda unei puteri, în regiune, nu dispune de resurse şi de eficacitatea necesare pentru a trece la fapte cu un asemenea nivel de complexitate”, a spus Pompeo.

Două petroliere au fost avariate suspect, joi, în apropierea Strâmtorii Ormuz, au anunţat proprietarii lor, la o lună după un incident similar, în aceeaşi zonă, care relansează îngrijorări cu privire la sectorul petrolier.

La Londra, Marina Reglaă (Royal Navy) a îndemnat joi că navele comerciale care navighează la Marea Oman să dea dovadă de cea mai mare prudenţă în urma incendului.

Preşedintele american Donald trump a fost ţinut la curent cu atacurile, iar Guvernul său ”evaluează situaţia”, a anunţat Casa Albă.

”Preşedintele a fost informat cu privire la atacul contra navelor la Golful Oman. Guvernul american îşi aduce ajutorul şi continuă să evalueze situaţia”, a anunţat joi, într-un scurt comunicat o purtătoare de cvânt a Executivului american, Sarah Sanders.

Preţul petrolului a crescut imediat după incident.

REUNIUNE ONU

Consiliul de Securitate al ONU urma să se întrunească cu uşile închise pe tema acestui incident, potrivit unor diplomaţi.

Cele două petroliere - unul norvegian, iar celălalt japonez - au fost ţinta unui atac de origine nedeterminată la Marea Oman, la Golful Persic, o regiune deja tensionată din cauza crizei între Statele Unite şi Iran.

Atacuri au vizat în urmă cu o lună patru nave în largul Emiratelor Arabe Unite (EAU), în primul incident.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a condamnat joi atacurile vizând nave civile la Golful Persic, într-o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU pe tema cooperării între ONU şi Liga Arabă.

”Condamn orice atac contra unor nave civile”, a declarat el.

Guterres a cerut ”să se stabilească fapte” şi ”responsabilităţi” şi a subliniat că lumea nu-şi poate permite un conflict major la Golful Persic.

Sursa: News.ro

O școală din Israel, lovită de o rachetă din Fâșia Gaza! Autoritățile: ”Nu sunt victime!”... Prima slujbă la Notre Dame, după incendiul care a devastat catedrala. Clădirea nu a fost reparată...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x