Antena Căutare

Tensiuni in Marea Chinei de Est. Beijingul a trimis doua nave in apropierea insulelor disputate cu Japonia

Autoritatile chineze au trimis doua nave de patrulare in Marea Chinei de Est, in apropierea insulelor a caror suveranitate japoneza o contesta, a anuntat marti agentia China Noua, citata de AFP.  Aceasta actiune "urmareste sa afirme suveranitatea (teritoriala) a tarii", a adaugat agentia de presa oficiala chineza, la o zi de la anuntul Guvernului nipon potrivit caruia acesta va cumpara insulele din acest mic arhipelag numit Senkaku de japonezi si Diaoyu de chinezi.

Navele trimise nu apartin marinei de razboi chineze, ci Adminsitratiei oceanice de stat (SOA), aflata sub autoritatea Ministerului Teritoriului si Resurselor Naturale. Premierul chinez Wen Jiabao a avertizat luni ca Beijingul nu va ceda "niciodata niciun centimetru patrat" in diferendul cu Japonia din Marea Chinei de Est.

"Insulele Diaoyu sunt parte integranta a teritoriului chinez. In ceea ce priveste suveranitatea si teritoriile, Guvernul si poporul chinez nu vor ceda niciodata niciun centimetru patrat", a declarat Wen. Insulele Diaoyu/Senkaku sunt controlate de Tokyo dar revendicate de China si Taiwan. Apele care inconjoara aceste insule sunt bogate in peste, iar subsolul marin ar putea ascunde zacaminte de hidrocarburi.

Grupul de insule s-a aflat in centrul unei controverse puternice in 2010, intre cei doi giganti asiatici in urma unei coliziuni produse in largul sau intre o ambarcatiune chineza si doua nave ale pazei de coasta nipone.

Sursa: Antena3.ro

Foto: presstv.ir

Epurarea etnica a turcilor din Bulgaria in 1989, confirmata de mai multe documente ale partidului comunist ... Presa: SUA si Coreea de Sud se pregatesc sa ocupe Coreea de Nord...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x