Antena Căutare

Turcia: Doi jurnalişti de la Bloomberg, judecaţi pentru un articol despre prăbuşirea lirei

Doi jurnalişti turci ai agenţiei americane Bloomberg acuzaţi că au încercat să saboteze economia turcă după un articol despre prăbuşirea lirei au apărut vineri în faţa unui tribunal din Istanbul, potrivit AFP.

Doi jurnalişti turci ai agenţiei americane Bloomberg acuzaţi că au încercat să saboteze economia turcă după un articol despre prăbuşirea lirei au apărut vineri în faţa unui tribunal din Istanbul, potrivit AFP.

Cei doi jurnalişti fac parte din zeci de inculpaţi care vor fi judecaţi în cadrul aceluiaşi proces, în care sunt acuzaţi că au publicat glume despre situaţia economică.

Kerim Karakaya şi Fercan Yalinkilic de la Bloomberg sunt acuzaţi că au încercat să "atenteze la stabilitatea economică a Turciei", ca urmare a unei plângeri depuse de Agenţia de reglementare şi de supraveghere a sectorului bancar (BDDK).

Articolul incriminator a fost publicat în august 2018, în momentul în care lira turcească se prăbuşea în faţa dolarului american, în plină criză diplomatică cu Statele Unite.

Un procuror turc a cerut în iunie până la cinci ani de închisoare pentru cei doi jurnalişti.

"Nu reuşesc să înţeleg de ce articolul nostru a stârnit o astfel de reacţie", a declarat Karakaya în faţa tribunalului, potrivit unei jurnaliste de la AFP de la faţa locului.

Alţi inculpaţi s-au arătat uimiţi că au fost acuzaţi pentru comentarii publicate pe reţelele de socializare.

Reprezentantul organizaţiei Reporters sans frontières (RSF) în Turcia, Erol Onderoglu, prezent la audiere, a estimat că acest proces "ilustrează o nouă tendinţă îngrijorătoare care vizează ascunderea afacerilor economice".

Judecătorul a respins cererile de achitare prezentate de avocaţi şi a amânat procesul până la 17 ianuarie 2020.

În aprilie, preşedintele Recep Tayyip Erdogan a criticat dur mass-media occidentale pe care le-a acuzat că maximizează dificultăţile economice din Turcia, în special pe The Financial Times pentru un articol despre Banca centrală turcă.

Economia turcă traversează o perioadă în special dificilă, anul acesta cunoscând prima recesiune din ultimii 10 ani, cu o inflaţie de 20% şi o prăbuşire a lirei turceşti care a pierdut aproape o treime din valoarea sa faţă de dolar anul trecut.

În iulie, grupul SETA, apropiat de putere, a publicat un raport în care a citat numele unor jurnalişti turci care lucrează pentru mass-media străine, acuzându-i că folosesc "un limbaj antiguvernamental".

Sursa : news.ro

Delegaţie a Parlamentului European, la summitul ONU de la New York: Privind schimbarea climatică şi inegalitate, este ne... Un tribunal din Moscova a decis eliberarea actorului Pavel Ustinov până la recurs...
Idei pentru un mic dejun sănătos. Începe ziua cu o masă plină de nutrienți
Dimineața, ai nevoie de o masă echilibrată, bogată în nutrienți, care îți oferă energie...
Horoscopul zilei de 9 iunie 2023. Taurii se vor concentra pe îndatoririle profesionale. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 9 iunie 2023 spune că Taurii se vor concentra pe îndatoririle profesionale...
Parteneri
Tartă cu zmeură și cremă de mascarpone. Prăjitură gustoasă, aromată și colorată
Catine.ro
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Ultimele știri
x