Antena Căutare

UE isi face propriul „FMI“. Urmeaza „marea schisma“ a finantelor mondiale?

Uniunea Europeana a decis crearea unui „mecanism an­ti­criza” capabil sa protejeze tarile membre de pericolele ce se nasc din haosul care macina eco­no­mia mondiala. E adevarat, UE dis­pune (teoretic) doar de fondurile nece­sare, nu si de un mecanism de supra­veghere si control. Lucrurile se leaga, mai ales ca la ultima reuniune G20 s-a decis ca FMI sa se „orienteze” catre state emer­gen­te (din Asia in special), mai putin spre Europa.

„Mecanismul European de Sta­bi­li­tate", pus la cale in decembrie la Bru­xelles, seamana izbitor de mult cu ceea ce au incercat statele asiatice dezvoltate la sfar­situl anilor '90: crearea unui Fond Mone­tar Asiatic. In viziunea Comisiei Eu­ro­­pene, noul mecanism ar trebui sa de­vi­na operational de la mijlocul anului 2013.

Reticenta europeana
Sistemul de sustinere a statelor mem­bre care au probleme de finantare il va in­locui pe cel din prezent, temporar, in va­­loare de 750 mld. euro, creat de Uniu­nea Europeana si FMI in luna mai a anului trecut. La prima vedere nu par a exista pro­bleme vizavi de cooperarea dintre Fon­dul Monetar si Uniunea Europeana.

Daca ne uitam insa la trecutul apropiat se observa ca oficialii FMI s-au confrun­tat cu reticenta unor state UE in a accep­ta imprumuturi si, implicit, mo­ni­to­rizarea expertilor Fon­du­lui.

Portugalia, Irlanda, Spania si Italia sunt exemple in acest sens, dar putem men­tiona Ungaria (care a renuntat in pri­ma­vara anului trecut la un acord deja in­cheiat), dar si Grecia (ai carei oficiali au spus zilele trecute ca se tem de un „ames­tec al FMI si UE in treburile interne ale statului elen).

Tot articolul, in Financiarul

Masuri anticoruptie in Rusia: Amenda, de 100 de ori mai mare decat spaga... Studiu: Unul din sase locuitori ai Planetei infrunta zilnic foametea...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x