Antena Căutare

UE va lansa o nouă misiune navală şi aeriană în estul Mediteranei, pentru a bloca livrările de arme către facţiunile libiene

Uniunea Europeană va lansa o nouă misiune navală şi aeriană în estul Mediteranei, pentru a bloca livrările de armament către facţiunile din Libia, au convenit luni miniştrii de Externe comunitari, după ce Austria a renunţat la respingerea prin veto a măsurii, transmite Reuters.

Decizia a marcat eliminarea unui blocaj după săptămâni de negocieri fără rezultat şi a avertismentului şefului diplomaţiei europene Josep Borrell că blocul european riscă să devină irelevant dacă nu poate acţiona, lăsând soarta Libiei în seama Turciei şi a Rusiei.

”Suntem cu toţii de acord să creăm o misiune care să blocheze intrările de arme în Libia”, a declarat ministrul italian de Externe Luigi di Maio, după reuniunea care a avut loc la Bruxelles, referindu-se la un embargou al ONU pentru arme impus în 2011, care nu prea mai este respectat.

Într-un compromis pentru a calma îngrijorările Austriei că misiunea navală va avea ca efect creşterea numărului de migranţi în Europa, navele UE vor inspecta vasele suspecte în estul mediteranei, unde are loc cea mai mare parte a contrabandei cu arme, departe de rutele migranţilor, au spus diplomaţii.

Borrell speră ca misiunea UE să devină operaţională la sfârşitul lunii martie, Iniţial, misiunea va avea loc în apele internaţionale, nu libiene. Borell a mai spus că misiunea UE nu va patrula la graniţa terestră dintre Egipt şi Libia.

”Ar fi foarte dificil pentru noi să acţionăm între două state suverane”, a declarat Borell reporterilor.

Ministrul austriac de Externe Alexander Schallenberg a spus că este acceptabil, dar că Viena va fi încă vigilentă pentru orice semne că misiunea, a cărei pregătire va dura câteva săptămâni, nu va duce la atragerea de migranţi în Europa.

Actuala misiune a UE în regiune, cunoscută sub numele de Operation Sophia, a fost oprită în martie anul trecut, după ce Italia, confruntată cu un curent anti-imigranţi, a anunţat că nu va mai prelua migranţi salvaţi pe mare.

Misiunea Operation Sophia va fi desfiinţată.

Schallenberg a spus că Austria a renunţat la veto pentru că noua misiune este pur militară, nu şi umanitară. Cu toate acestea, potrivit legislaţiei internaţionale, navele UE trebuie să îi salveze pe cei aflaţi în pericol pe mare.

Sursa : news.ro

ONU: Peste 900.000 de sirieni, majoritatea femei, şi-au părăsit locuinţele și trăiesc în condiții dureroase: „Bebeluşi ş... Assad: Victoriile recente ale ofensivei militare împotriva rebelilor sunt un preludiu al înfrângerii insurgenţilor...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x