Antena Căutare

Un acord între SUA şi talibani este ”foarte aproape”, dă asigurări Trump

Un acord între Statele Unite şi talibani este ”foarte aproape” dă asigurări preşedintele american Donald Trump, în contextul în care Washingtonul a obţinut un armistiţiu parţial de o săptămână în Afganistan în cadrul negocierilor, relatează AFP şi Reuters.

”Cred că suntem foarte aproape. Cred că sunt şanse bune să avem un acord şi vom vedea”, a declarat el joi în emisiunea de la postul online iHeart Radio - Roadkill With Geraldo -, în care a fost întrebat despre încheierea unui acord de principiu între Statele Unite şi insurgenţii islamişti afgani.

”Asta nu vrea să însemne că vom avea unul, dar vom şti în următoarele două săptămâni”, a precizat Trump.

Secretarul său al Apărării Mark Esper a anunţat joi la Bruxelles că Washingtonul şi talibanii afgani au negociat o propunere în vederea unei reduceri a violenţei în Afganistan pe o perioadă de şapte zile.

”Sunt aici azi pentru a ne consulta aliaţii pe tema acestei propuneri. Am avut o serie de reuniuni bilaterale şi colective productive”, a declarat la sediul NATO şeful Pentagonului.

Statele Unite şi talibanii afgani ar putea semna luna aceasta un acord de pace, dacă insurgenţii islamişti îşi reduc puternic atacurile, declarau miercuri două surse guvernamentale afgane şi un diplomat occidental pentru Reuters.

”Vom continua în permanenţă să evaluăm situaţia pe măsură ce avansăm - dacă avansăm”, a subliniat Esper la Bruxelles.

Negocierile între Statele Unite şi talibani, care cer retragerea trupelor americane din Afganistan, s-au soldat cu un eşec în septembrie, însă au fost relansate la sfârşitul lui noiembrie în urma unei vizite-surpriză a lui Trump în Afganistan - prima de când se află la putere, în ianuarie 2017.

Aproximativ 13.000 de militari americani sunt staţionaţi în Afganistan, împreună cu alte mii de militari din state membre NATO.

Sursa : news.ro

Washingtonul anunţă un armistiţiu parţial de o săptămână cu talibanii în Afganistan... Putin consideră că o căsătorie este posibilă doar între ”un bărbat şi o femeie”...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x