Antena Căutare

Un oficial din cadrul NSC, Alexander Vindman, ”îngrijorat” de convorbirea la telefon între Trump şi Zelenski, la care a asistat, audiat în Congres

Un oficial din cadrul Consiliului Securităţii Naţionale (NSC) de la Casa Albă urmează să declare marţi în Congres că a fost ”îngrijorat” în timp ce asculta convorbirea la telefon între Donald Trump şi omologul său ucrainean Volodimit Zelenski, potrivit unei copii a declaraţiei sale obţinută de mai multe publicaţii americane, relatează AFP.

”Am fost îngrijorat de apelul” telefonic, scrie Alexander Vindman în declaraţia sa preliminară, pe care urmează să o prezinte marţi în Congres şi din care The New York Times (NYT) a publicat fragmente.

”Eu nu credeam că este potrivit să i se ceară unui Guverm străin să ancheteze un cetăţean american (...), toate acestea aduceau atingere securităţii naţionale a Statelor Unite”.

După convorbirea la telefon, Vindman precizează că şi-”a prezentat îngrijorările principalului avocat al Consiliului de Securitate Naţional” al Casei Albe.

Între persoanele audiate în Congres, în cadrul procedurii de destituire a lui Donald Trump, Vindman este prima care a asistat în mod direct la convorbirea la telefon între preşedintele american şi Volodimir Zelenski.

Opoziţia democrată caută să stabilească dacă preşedintele republican a făcut abuz de puterile sale în scopuri personale în această discuţie la telefon atunci când a cerut Ucrainei să ancheteze cu privire la rivalul său în alegeri Joe Biden.

Alexander Vindman este un veteran al Războiului din Irak, un titlu care-i aduce mult respect în Statele Unite şi în administraţia Trump, ceea ce ar urma să facă atacurile la adresa sa mai dificile.

Casa Albă denunţă o ”vânătoare de vrăjitoare” şi refuză să coopereze cu anchetatorii în această procedură de destituire.

Ea le-a impus membrilor administraţiei - consilieri, diplomaţi, secretari - să nu răspundă somaţiilor parlamentarilor de a se prezenta la audieri, invocând necesitatea protejării activităţii prezidenţiale şi ”confidenţialitatea” discuţiilor acestuia cu anturajul său.

Camera Reprezentanţilor urmează să se pronunţe săptămâna aceasta - pentru prima oară prin vot într-o sesiune plenară - asupra unei rezoluţii care oficializează ancheta în vederea destituirii lui Trump şi care autorizează audieri publice.

Sursa : news.ro

Primul vot oficial joi, în ancheta în vederea destituirii lui Trump... Partidul Laburist acceptă să se organizeze alegeri anticipate, anunţă Jeremy Corbyn...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x