Antena Căutare

Un ofiţer foarte respectat din NSC, locotenent-colonelul Alexander Vindman, depune o mărturie stânjenitoare pentru Trump

Un consilier de la Casa Albă, un ofiţer decorat pentru faptele sale de arme, a depus o mărturie stânjenitoare pentru Donald Trump într-o audiere în Congres, unde aleşii democraţi au prezentat cadrul formal pe care intenţionează să-l urmeze în urma anchetei deschise în vederea destituirii preşedintelui american, relatează AFP.

Locotenent-colonelul Alexander Vindman a fost audiat - cu uşile închise - de către aleşi care încearcă să stabilească dacă Donald trump a abuzat de putrea sa cerând Ucrainei să ancheteze cu privire la unul dintre potenţialii săi rivali democraţi în alegerile prezidenţiale din 2020.

Director însărcinat cu Afaceri Europene în Consiliului Secutităţii Naţionale (NSC), Vindman este primul martor audiat care a ascultat convorbirea la telefon de la 25 iulie, în cursul căreia Trump i-a cerut omologului său ucrainean Volodimir Zelenski ”să se aplece” asupra fostului vicepreşedinte Joe Biden şi afacerile fiului acestuia, Hunter Biden, în Ucraina.

Foarte ”îngrijorat” de conţinutul acestei convorbiri, Vindman şi-a exprimat rapid îngrijorările principalului avocat al NSC, le-a spus el parlamentarilor, potrivit declaraţiei sale preliminare, făcută publică înaintea audierii.

”Nu credeam că este potrivit ca un Guvern să ancheteze un cetăţean american, eram îngrijorat de consecinţele” asupra relaţiilor dintre cele două ţări şi securităţii Statelor Unite, a spus el.

El urma să revină asupra unei reuniuni de la 10 iulie între oficiali americani şi ucraineni la Casa Albă. Potrivit consilierului, ambasadorul american la Uniunea Europeană (UE) Gordon Sondland a condiţionat, atunci, organizarea unei întâlniri între cei doi preşedinţi de deschiderea unei anchete la Kiev cu privire la familia Biden.

”PUTREDE”

Alexander Vindman, care s-a prezentat în Congres în uniforma de ofiţer, este un fost combatant în Războiul din Irak, un gaj al respectului în Statele Unite. În declaraţia sa, el insistă asupra anilor de serviciu militar, ”simţului datoriei”, ”patriotismului” şi imparţialităţii sale.

Stânjenit să-l atace frontal, Trump a căutat să-i minimizeze audierea, subliniind pe Twitter că nu a ”auzit niciodată vorbindu-se” despre el. El l-a acuzat totodatăcă este apostolul sloganului ”oricine dar nu Trump”, o trimitere la republicanii care-i sunt ostili.

Denunţând acuzaţii ”fabricate” şi ”putrede”, magnatul în domeniulimobiliar a atacat-o din nou pe conducătoarea demoraţilor în Congres, Nancy Pelosi - ”febrila” - care, apreciază el, îşi conduce partidul la înfrângere în 2020.

În urmă cu cinci săptămâni, Pelosi a decis să iniţieze exploziva procedură de destituire, după publicarea uei transcrieri a convorbirii telefonice între Trump şi Zelenski.

Joi, Camera Reprezentanţilor, în care opoziţia democrată este majoritară, urmează să se pronunţe prin vot, pentru prima oară în sesiune plenară, în vederea oficializării anchetei şi să autorizeze audieri publice. Acesta urmează să fie ocazia să se afle dacă aleşii ies din în rând ambele tabere.

”ÎNŞELĂTORIE”

Rezoluţia, care urmează să fie supusă la vot, prevede să se acorde mijloace preşedintelui de a se apăra, cu condiţia ca acesta să coopereze în anchetă, potrivit unei copii publicate marţi.

Casa Albă a denunţat imediat o ”înşelătorie” - drepturile lui Donald Trump rămân ”neclare şi incerte”, a apreciat ea într-un comunicat.

Preşedinţia a refuzat până acum să coopereze în anchetă, pe care o cataloghează drept o ”vânătoare de vrăjitoare” şi le-a impus membrilor administraţiei să nu dea curs convocărilor Congresului.

Încălcând aceste consemne, nouă oficiali de rang înalt au fost audiaţi cu uşile închise.

Potrivit unor informaţii divulgate după aceste audieri, ei au prezentat eforturi depuse de apropiaţi ai lui Trump, inclusiv de avocatul personal al acestuia Rudy Giuliani, în marja canalelor oficiale ale diplomaţiei americane, de a obliga Kievul să-l murdărească pe Joe Biden.

Democraţii, care avansează în ritm de marş forţat, ar putea să se pronunţe prin vot, la sfârşitul anului, asupra articolelor cu privire la inculparea preşedintelui (”impeachment”).

Senatului îi va reveni, după aceea, să organizeze un proces în vederea judecării şi destituirii preşedintelui. Ţinând cont de majoritatea republicană în această Cameră, pare puţin probabil, în acest stadiu, ca trump să fie destituit.

Sursa : news.ro

Își mai doreau un copil însă natura a fost mai darnică cu ei! Ce a descoperit o femeie atunci când și-a făcut ecograful:... Atac sângeros în timpul unei petreceri de Halloween. Cel puțin trei oameni au murit, iar nouă au fost răniți ...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x