Antena Căutare

Un tribunal din Madrid i-a dublat pedeapsa fostului bancher spaniol care a fost condamnat pentru "contrabandă" cu un Picasso

Fostului bancher spaniol Jaime Botin, care a fost condamnat în urmă cu două săptămâni pentru că a scos din Spania fără autorizaţie un tablou de Pablo Picasso, i-a fost dublată pedeapsa la trei ani de închisoare, a anunţat un tribunal din Madrid, potrivit AFP.

În urma unei decizii făcute publică marţi, judecătorul a recunoscut "o eroare în pronunţarea pedepsei" fostului bancher de la Santander, găsit vinovat de un delict de contrabandă cu bunuri culturale pentru că a încercat să scoată de pe teritoriul naţional şi fără autorizaţie tabloul lui Pablo Picasso "Tête de jeune fille".

La cererea Parchetului spaniol, acest magistrat a semnat deci o rectificare în care condamnarea bărbatului în vârstă de 83 de ani se modifică de la 18 luni la trei ani de închisoare iar amenda de la 52,4 la 91,7 milioane de euro.

Dacă această decizie este confirmată la apel, noua pedeapsă ar putea să-l trimită pe Jaime Botin, contrar celei precedente, la închisoare. Sub doi ani de închisoare pedepsele de privare de libertate nu sunt în general aplicate în Spania în cazul în care condamnatul nu are antecedente judiciare.

Membru al puternicei familii care conduce grupul Santander, Botin a încercat în zadar să obţină permisiunea autorităţilor de a scoate din Spania pânza evaluată la 26 de milioane de euro.

Dar ministerul Culturii a considerat drept imposibil exportul tabloului, ce reprezintă o femeie cu părul lung, argumentând că nu există "nicio operă similară în Spania" din această perioadă de creaţie a lui Picasso.

Botin a ignorat această decizie şi a scos pictura din Spania în 2015, plecând la bordul unui luxos vapor din portul oraşului Valencia. Vameşii francezi l-au confiscat la Calvi, în Corsica.

Avocaţii fostului bancher au susţinut mereu că tabloul nu este spaniol, ci britanic, drept pentru care nu s-ar supune legilor spaniole.

Tabloul a fost pictat în 1906 de Picasso, în timpul perioadei numită "Gosol" (sat în Catalonia), înainte ca pictorul spaniol să-şi schimbe decisiv stilul, către cubism.

Sursa : news.ro

UE respinge planul de pace al lui Trump în Orientul Mijlociu... Trump promite să laude în Congres, de pe o poziţie consolidată, o Americă radioasă...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x