Antena Căutare

Unul dintre fondatorii şi ideologii Statului Islamic, Amir Mohammed Abdul Rahman al-Mawli al-Salbi, identificat drept noul lider al organizaţiei teroriste

Unul dintre fondatorii şi principali ideologi ai grupării jihadiste Statul Islamic (SI) a fost identificat de mai multe servicii de informaţii drept succesorul lui Abu Bakr al-Baghdadi la conducerea organizaţiei, părând că Daesh a vrut să-şi inducă inamicii în mod deliberat în eroare cu privire la identitatea noului său lider, dezvăluie The Guardian, relatează AFP.

Potrivit cotidianului britanic, care citează în ediţia de luni oficiali din cadrul unor servicii de informaţii neprecizate, SI este condus în prezent de către Amir Mohammed Abdul Rahman al-Mawli al-Salbi, ”considerat drept unul dintre ideologii” organizaţiei.

Această informaţie pare să contrazică anunţul făcut anterior de organizaţia islamistă.

La puţin timp după moartea lui al-Baghdadi, într-o operaţiune americană la sfârşitul lui octombrie în Siria, SI l-a desemnat pe Abu Ibrahim al-Hashemi al-Qurashi drept noul ”calif al musulmanilor”.

Însă acesta din urmă le este necunoscut analiştilor, iar un oficial american de rang înalt l-a catalogat drept un ”necunoscut perfect”.

Tot potrivit The Guardian, numele dezvăluit de Daesh după moartea lui al-Baghdadi este de fapt doar ”un nume de război”.

Ziarul britanic scrie că a aflat că al-Salbi a fost numit la doar câteva ore după moartea lui al-Baghdadi , relansând astfel zvonuri cu privire la o reconstruire a SI.

Numele de război care circula la acea vreme pentru a-l desemna pe acest înlocuitor - Abu Ibrahim al-Hashimi al-Quraishi - nu le spunea nimic spionilor.

Însă la trei luni după instalarea acestuia la conducerea grupării teroriste ei au descoperit şi s-au asigurat că este vorba despre aceeaşi persoană.

Serviciile de informaţii citate de Guardian deţin, pentru moment, puţine informaţii despre locul în care se află al-Salbi, însă estimează că acesta l-ar fi putut urma pe al-Baghdadi către provincia Idleb, dar ar fi preferat până la urmă să rămână într-un orăşel la vest de Mosul, în Irak.

Mosulul, potrivit The Guardian, a fost un refugiu al liderilor grupării teroriste ”care încearcă să se piardăîn comunităţi care se construiesc şi reconstruiesc după cinci ani de război şi deplasări”.

PE LISTA ”TERORITILOR CELOR MAI CĂUTAŢI”

Amir Mohammed Abdul Rahman al-Mawli al-Salbi a fost identificat, însă, de serviciile occidentale de informaţii.

Originar dintr-o familie din cadrul minorităţii turkmene din Irak, el este unul dintre puţinii nearabi de la conducerea SI.

Absolvent al Universităţii de la Mosul, el ar fi jucat un rol-cheie în persecutarea yazidi, o foarte veche comunitate religioasă luată drept ţintă în Irak de către jihadişti în 2014.

Amir Mohammed Abdul Rahman al-Mawli al-Salbi se află din 2019 pe lista ”celor mai căutaţi terorişti” a Statelor Unite, care oferă o recompensă în valoare de până la cinci milioane de dolari în schimbul unor informaţii care să permită prinderea acestuia.

El este prezentat pe site-ul Departamentului de Stat american drept ”succesorul potenţial al liderului SI Abu Bakr al-Baghdadi”.

Preşedintele american Donald Trump anunţa la 27 octombrie moartea lui al-Baghdadi într-o operaţiune. în noaptea dinainte, în nord-estul Siriei, la câţiva kilometri de frontiera cu Turcia.

După ce s-a autoproclamat în 2014 ”calif” al unui teritoriu pe care se aflau până la şapte milioane de persoane, de o parte şi de alta a frontierei dintre Irak şi Siria, al-Baghdadi a devenit cel mai căutat om din lume.

Sursa : news.ro

Berlinul va restitui Venezuelei o rocă sacră care a fost expusă timp de 20 de ani în Parcul Tiergarten... Unsprezece morţi în Rusia, în incendiul unui cabane de lemn în care erau cazaţi muncitori migranţi la o fabrică de chere...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x