Antena Căutare

Va primi "Primavara araba" Premiul Nobel pentru Pace?

Se speculeaza ca “Primavara araba” sau „Arab spring”, vasta miscare de protest care a bulversat lumea araba, va primi Premiul Nobel pentru Pace in acest an. Reprezinta drepturile oamenilor arabi unul dintre cele mai importante subiecte actuale? Nu vom sti cu siguranta pana cand nu vom afla catre cine se va indrepta Premiul Nobel 2011. Iar contracandidatii sunt un activist afgan pentru drepturile omului si Uniunea Europeana.

Comitetul norvegian pentru premiul Nobel nu ofera nicio indicatie inainte de 7 octombrie, dar judecand dupa selectiile anterioare, revoltele care au cuprins Africa de Nord si Orientul Mijlociu, cunoscute si sub numele de "primavara araba", au toate sansele sa primeasca cele mai multe voturi.

Provocarea este sa se identifice o persoana sau un grup care sa intruchipeze spiritul non-violent al revolutiei, care sa si merite acest prestigios premiu, in valoare de 1.5 milioane de dolari.

Este destul de greu, in contextul in care aceste proteste nu au avut tot timpul un lider permanent", a declarat Kristian Berg Harpviken, directorul Institutului de Cercetare in Domeniul Pacii, din Oslo si de asemenea o voce proeminenta in cadrul ceremoniei de decernare a Premiului Nobel.

Alegerile principale ale lui Harpviken sunt activistii egipteni Abdel Fattah, Ahmed Maher si Miscarea de Tineret 6 Aprilie - un grup pro-democratie pe care cei doi l-au fondat in 2008 si care isi desfasoara activitatea pe Facebook. „Acestia au jucat un rol crucial in mobilizarea protestelor, atat pe Internet cat si pe strazi", a declarat Harpviken.

A doua lui alegere este Wael Ghonim, directorul executiv de marketing Google, pentru reenergizarea protestelor din Cairo, in Piata Tahrir, dupa ce presedintele Hosni Mubarak a fost exclus de la putere.

Cea de a treia optiune a lui Harpviken este o bloggerita tunisiana, Lina Ben Mhenni, care a inceput sa critice regimul din Tunisia, inainte ca rascoala sa porneasca, in luna decembrie. Pe Facebook, aceasta s-a autointitulat „Fata tunisiana", devenind treptat-treptat o rasfatata a presei.

Un potential obstacol in calea decernarii Premiului Nobel manifestului „Primavara araba" ar fi termenul limita de 1 februarie, la care acesta ar trebui predat comitetului. Harpviken a admis ca nu a fost sigur daca vreuna dintre optiunile sale vor fi sau nu nominalizate pana la acea data. Revolta tunisiana era deja pe val la acea vreme, insa protestele egiptene de abia incepeau, si inca nu se stia daca vor reusi sau nu sa cuprinda toata tara. Dar se pare ca lucrurile s-au clarificat la timp pentru ca alegerile lui Harpviken sa poata fi oficial nominalizate la Premiul Nobel pentru Pace.

Comitetul poate alege castigatorul numai daca acesta face parte dintre nominalizarile valide, primite pana la intalnirea juratilor de pe data de 28 februarie.

Premiul Nobel pentru pace este unul din cele cinci premii Nobel instituite prin testament de inventatorul si industriasul suedez Alfred Nobel. Este singurul premiu care se decerneaza in Norvegia, la Oslo, de catre un comitet in exclusivitate norvegian, format din 5 persoane alese din Parlamentul Norvegiei. Toate celelalte premii Nobel se decerneaza in Suedia, la Stockholm, de catre autoritati suedeze.

Sursa: Huffingtonpost
FOTO: ynetnews.com

VIDEO! Tigani romani, lautari intr-o biserica din Franta... Donatie misterioasa de 10 milioane de yeni gasita in toaleta dupa tsunamiul din Japonia...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x