Antena Căutare

Vânzările de armament care trebuiau să ajungă în Arabia Saudită blocate de către americani

Camera Reprezentanţilor Statelor Unite a aprobat blocarea unei vânzări de armament - în valoare de peste opt miliarde de dolari - Arabiei Saudite şi altor aliaţi, un revers pentru preşedintele Donald Trump, nevoit să recurgă la dreptul de veto, relatează AFP.

Aleşii, dintre care mulţi s-au declarat îngroziţi de asasinatul, anul trecut, al jurnalistului saudit Jamal Khashogg de către agenţi ai ţării sale, dar şi de Războiul din Yemen, au adoptat o serie de măsuri vizând să împiedice această vânzare controversată de armament saudiţilor şi aliaţilor lor din Iordania şi Emiratele Arabe Unite (EAU).

”Când vedem ceea ce se îtâmplă în Yemen, este important ca Statele Unite să ia poziţie”, a declarat miercuri, la momentul votului, Eliot Engel, un ales democrat din casrul Comisiei Afacerilor Externe din Cameră.

Rezoluţiile - care blochează 22 de vânzări de armament - au fost adoptate deja, în iunie, de către Senat, aflat sub controlul republicanilor, şi urmează acum să ajungă la Casa Albă.

Preşedintele Donald Trump urmează să li se opună prin veto - al treilea din preşedinţia sa. Cele două Camere vor avea nevoie, apoi, de o majoritate zdrobitoare de două treimi pentru a depăşi vetoul.

Această opţiune este însă puţin probabilă, întrucât este nevoie de votul a 50 de aleşi care nu au votat blocarea miercuri şi care să voteze împotriva vetoului prezidenţial.

”SĂ NU SE IGNORE VIOLENŢELE”

Numărul doi republican din Comisia Afacerilor externe din cadrul Camerei Reprezentanţilor Michael McCaul a criticat miercuri rezultatul ”periculos” al votului în Cameră, insistând asupra ”desfăşurării tentatculelor iraniene” în Orientul Mijlociu.

”Dacă noi îi lăsăm să reuşească, instabilitatea şi securitatea prietenilor noştri, ca Israelul, vor fi ameninţate”, a declarat el, citat într-un comunicat.

Vânzarea de armament a fost autorizată la sfârşitul lui mai de administraţia Trump, care a ocolit Congresul evocând o ”situaşie de urgenţă” provocată de Iran.

Congresul american a aprobat deja, la începutul lui aprilie, o rezoluţie prin care îl îndeamnă pe preşedintele Donald Trump să oprească orice asistenţă acordată coaliţiei conduse de armata saudită ce intervine din 2015 în Războiul din Yemen împotriva rebelilor huthi susţinuţi de Teheran, inamicul comun al Riadului şi Washingtonului.

De la intervenţia coaliţiei, conflictul s-a soldat cu aproape 10.000 de morţi şi a provocat ”cea mai gravă criză umanitară din lume”, în care milioane de persoane se află pe marginea prăpastiei foametei, potrivit ONU,

Rolul Arabiei Saudite în atrocităţi comise împotriva unor civili yemeniţi este denunţat cu regularitate de către organizaţii umanitare şi de lideri politici din întreaga lume.

”Trebuie să nu ignorăm violenţele şi masacrele comise împotriva civililor”, a îndemnat reprezentantul democrat Eliot Engel.

Numeroşi parlamentari americani, inclusiv în rândul republicanilor, îl consideră totodată pe prenţiul moştenitor saudit Mohammed bin Salman drept persoana care a dat ordinul să fie ucis Jamal Khashoggi.

ONU subliniază, într-un raport, că este ”de neconceput” ca asasinatul să fi avut loc fără ca prinţul să nu fi fost informat.

Aceasta este o acuzaţie pe care Trump nu a formulat-o vreodată, atent să apere relaţiile americane cu puternic regat wahhabit.

Sursa : news.ro

Rusia susține că forţele sale militare nu sunt prezente în nord-vestul Siriei... Instagram vrea să ascundă numărul de like-uri de la postările utilizatorilor din mai multe ţări...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x