Antena Căutare

Zelenski neagă că a fost şantajat de Trump cu ajutorul militar destinat Ucrainei împotriva agresiunii ruse

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi că nu a fost suspus niciunui ”şantaj” de către Donald Trump, suspectat în Statele Unite de faptul că a suspendat un ajutor militar cu scopul de a obţine de la Kiev o anchetă împotriva fiului rivalului său politic Joe Biden, Hunter Biden, relatează AFP.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi că nu a fost suspus niciunui ”şantaj” de către Donald Trump, suspectat în Statele Unite de faptul că a suspendat un ajutor militar cu scopul de a obţine de la Kiev o anchetă împotriva fiului rivalului său politic Joe Biden, Hunter Biden, relatează AFP.

”N-a existat niciun şantaj” de acest fel, a dat asigurări Zelenski într-o conferinţă de presă, referindu-se la o convorbire la telefon din cauza căreia al 45-lea preşedinte al Statelor Unite este vizat de o procedură de destituire iniţiată de aleşii democraţi.

Programul de ajutoare militare ”a fost blocat înainte de convorbirea nostră, iar noi nu am evocat subiectul. Eu nici măcar nu ştiam”, a spus Zelenski într-o conferinţă de presă-maraton într-o cantină la modă la Kiev.

Potrivit preşedintelui ucrainean, un fost umorist ales în aprilie, convorbirea sa la telefon cu Trump ”nu a avut nimic a face cu armele sau cu Burisma”, compania ucraineană cu care a avut legătură o vreme Hunter Biden, fiul fostului vicepreşedinte democrat Joe Biden.

”Eu voiam să-l fac (pe Trump) să vină în Ucraina”, a dat asigurări Zelenski.

Plata unui ajutor militar în valoare de câteva sute de milioane de dolari Ucrainei - menit să contracareze ”agresiunea rusă” - a fost suspendată la începutul verii, iar Trump a discutat cu Zelenski câteva zile mai târziu, la 25 iulie.

Potrivit unui avertizor de integritate, miliardarul republican a cerut în această convorbire ca Kievul să-l ancheteze pe fiul rivalului său democrat, după ce dosarele cu privire la Burisma au fost clasate.

Democraţii acuză călocatarul Casei Albe a vrut să şantajeze Ucraina cu ajutorul militar, cu scopul de a obţine o destabilizare arivalului său politic - o formă de amestec în campania electorală interzisă de dreptul american.

Ajutorul american a fost deblocat, până la urmă, la 11 septembrie.

La începutul lui octombrie, parchetul ucrainean a anunţat că reexaminează dosarele clasate în trecut în care este implicat grupul în domeniul gazelor naturale Burisma, dar că acestea par să nu-l vizeze pe fiul lui Joe Biden. Hunter Biden a intrat în Consiliul de Administraţie al Burisma în 2014.

Zelenski şi Trump s-au întâlnit pentru prima oară la sfârşitul lui septembrie, în marja Adunării Generale a ONU, la New York.

Sursa : news.ro

Roșcații preferați ai națunii, Ed Sheeran și Prințul Harry au făcut un videoclip în care fac mișto de părul lor, de Ziua... CEDO condamnă Austria în urma unei plângeri de defăimare a unui supravieţuitor al unui lagăr nazist...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x