Live acumMireasa
Prime Time 20:30Chefi la cutite

Gripa cu 50.000.000 de morți. Fiecare al 40-lea om de pe Pământ a decedat!

Primele cazuri de ”gripă spaniolă” au fost semnalate pe 11 martie 1918, la Fort Riley, Kansas, SUA, la militarii ce participaseră la luptele Primului Război Mondial. Boala s-a extins, în toată lumea, cu o rapiditate uluitoare. Se vorbește despre 50 de milioane de victime, în contextul în care prima mare conflagrație a omenirii a ucis între 16 și 40.000.000. Marele general Eremia Grigorescu este una dintre personalitățile omorâte de ”gripa spaniolă”

Primele cazuri de ”gripă spaniolă” au fost semnalate pe 11 martie 1918, la Fort Riley, Kansas, SUA, la militarii ce participaseră la luptele Primului Război Mondial. Boala s-a extins, în toată lumea, cu o rapiditate uluitoare. Se vorbește despre 50 de milioane de victime, în contextul în care prima mare conflagrație a omenirii a ucis între 16 și 40.000.000. Marele general Eremia Grigorescu este una dintre personalitățile omorâte de ”gripa spaniolă”

Totul a început pe 11 martie 1918, în Camp Funston, Fort Riley, Kansas, Statele Unite. 100 de soldați au acuzat, atunci, dureri de cap, stări febrile și senzații de vomă. Toți fuseseră pe frontul Primului Război Mondial, în Europa. La finele săptămânii, cazurile erau de cinci ori mai numeroase. Pe 5 aprilie erau, deja, trei morți și 18 cazuri grave. Pentru că prima mare conflagrație mondială nu se terminase, puterile beligerante ascund începutul pandemiei. Spania, țară neutră, nu se ferește să anunțe în presă toate detaliile, așa că, treptat, omenirea începe să o cunoască drept ”gripa spaniolă”, deși ea nu a pornit la drum din patria lui Cervantes! În mai 1918, soldații americani continuă să ajungă, în număr mare, în tranșeele din Europa aducând cu ei, de cealaltă parte a Atlatnicului, virusul.

La început, simptomele erau cele ale unei gripe ”convenționale”: febră, dureri în gât, stări de vomă, temperatură crescută. Imediat urmau convulsiile, pierdrerea auzului, amețeli puternice. Autoritățile încep să se teamă. Apar ”măștile de gură”, se stabilesc ore pentru mersul cu tramvaiul, adunările sunt interzise, în piețele centrale sunt reamintite normele de igienă. În van, pentru că gripa spaniolă se propagă cu viteza luminii. E nevoie de cadre medicale, de asistente. Acestea sunt angajate rapid, după un curs sumar, fiind plătite cu 15-25 de dolari pe săptămână. Universitățile țin clasele afară, în aer liber, Crucea Roșie e peste tot, dat marea problemă sunt luptele din Primul Război Mondial. Tranșeele sunt înguste, reci, pline de apă, aici viețuiesc milioane de combatanți. Răniții, unii dintre ei infectați, se întorc acasă.

Gripa spaniolă ucide 25 de milioane de oameni în primele 25 de săptămâni. Ca o comparație, SIDA a făcut 25 de milioane de victime în primii 25 de ani... În India decedează 17 milioane de suflete, cinci la sută din populația țării din acea epocă. În SUA, 28 la sută suferă de gripă și 675.000 de oameni mor. 200.000 în Marea Britanie. În Fiji, 14 la sută din populație în doar două săptămâni. Spania are 8.000.000 de afectați și 300.000 de morți. ”Vinovatul” este descoperit abia în 1944: mycoplasma pneumoniae. Plămânii erau atacați, microplasmele loveau acolo unde sistemul imunitar prezenta fisuri: soldații erau cei mai vulnerabili, din cauza tensiunii luptelor, al atacurilor chimice, al timpului mare petrecut în tranșeele infecte. Pentru că în 1918 - 1920 putem vorbi de o modernizare a sistemului de transport în întreaga lume, propagarea pandemiei s-a făcut într-un evantai mare de comunități. Pentru că nimeni nu putea preciza cu exactitatea cauza bolii, tratamentele se făceau ”după ureche”: chinină, aspirină, ceaiuri, tonice cardiace. Pentru că în 1918 nu exista Organizația Mondială a Sănătății, este greu de precizat, cu exactitate, numărul victimelor. Conform aproximărilor, vorbim despre 50.000.000 de decese, în contextul în care Primul Război Mondial a luat între 16 și 40 de milioane de vieți! Dacă ne raportăm la întreaga populație a Mapamondului din 1920 (undeva la două miliarde), înseamnă că fiecare al 40-lea om a decedat din cauza gripei spaniole!

Eremia Grigorescu, una dintre celebrele ”victime”

Gripa spaniolă a făcut multe victime celebre. De la poetul francez Guillaume Apollinaire, până la marele Gustav Klimt. Viitorul președinte al Statelor Unite, Franklin Delano Roosevelt, se afla pe vasul ”USS Leviathan”, care se întorcea din Europa, în momentul în care a fost atins de virus. A reușit să scape cu dublă pneumonie, dar luni întregi abia a putut să meargă. Regele Spaniei, Alfonso al XIII-lea, a fost, de asemenea, afectat. Deși unele voci afirmă că generalul Eremia Grigorescu, unul dintre eroii noștri din Primul Război Mondial, ar fi murit de pe urma unei boli infecțioase, istoria consemnează decesul său, pe 19 iulie 1919, din cauza gripei spaniole. Inițial, a fost înmormântat, potrivit dorinței sale, în cimitirul de la Mărășești. Astăzi, trupul generalului Eremia Grigorescu odihnește întru veșnicie în cripta centrală a Mausoleului de la Mărășești.

Fanatik.ro
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro