Live acumObservator 12
Prime Time 20:30X Factor

Marele Rafael n-a murit de la prea mult sex! A fost ucis de-un frate al coronavirusului!

Una dintre cele mai luminate minți ale Renașterii, Rafael, s-a stins la doar 37 de ani, în 1520. S-a spus că ar fi avut sifilis, alții că ar fi făcut sex cu ”Făinăreasa”, modelul său pentru câteva tablouri, până la epuizare. În realitate, a fost doborât de o infecție pulmonară apropiată de coronavirusul din zilele noastre, dar, pentru că a păstrat tăcerea, a primit tratamentul greșit

Mormântul lui Rafael, stins la doar 37 de ani, în urma unei pneumonii asemănătoare coronavirusului din zilele noastre. Sunt 500 de ani de atunci

Rafael (6 aprilie 1482 - 6 aprilie 1520) a fost unul dintre cei mai de seamă artiști ai Renașterii, formând, alături de Da Vinci ori Michelangelo, un ”trio” de aur. Pictor imens, ne-a lăsat câteva tablouri faimoase, înainte de a se stinge, la numai 37 de ani, fix în ziua în care se născuse.

Legendele povesteau că Rafael a pierit fie de sifilisul cu care se alesese în desele sale vizite prin lupanare, deși era logodit, fie după săptămâni bune de sex sălbatic cu ”Făinăreasa”, amanta sa, cea care-i pozase drept model. Un studiu recent arată însă că maestrul Renașterii a pierit în urma unei boli pulmonare, foarte apropiată de coronavirusul zilelor noastre.

Povestea morții lui Rafael, uriașul Renașterii. După o noapte de sex nebun cu ”Făinăreasa”, amanta sa, a zăcut 15 zile. ”Era alb precum varul, se supsese la față”

În martie 1520, Rafael are stări febrile puternice. Este tratat de ”cei mai buni doctori din Roma, trimiși chiar de Papă”, după cum spune Michele Augusto Riva, specialist în istoria medicinei. Dar, conform lucrării lui Giorgio Vasari (1511 - 1574), ”Viața celor mai mari pictori, sculptori și arhitecți”, artistul nu le spune medicilor despre ieșirile lui nocturne, într-o perioadă în care era foarte frig. ”Pentru că anotimpul era rece, iar el umbla numai noaptea, din motive lesne de înțeles, a făcut pneumonie”, precizează Riva. Cei care l-au consultat, neștiind adevăratele motive, au spus că febra este cauzată de un ”exces de sânge”, așa că i-au extras acestuia o mare cantitate, cu incizii ori cu ajutorul seringilor, slăbindu-l și grăbindu-i, astfel, moartea.

Marele Rafael n-a murit de la prea mult sex! A fost ucis de-un frate al coronavirusului!

Madonna Sixtină este o pictură realizată de Rafael în anii 1512-1513, pentru Biserica San Sisto din Piacenza. În anul 1754, regele August al III-lea a achiziţionat tabloul pentru colecţia sa din Dresda, unde se află şi în prezent. După cel de-al doilea război mondial tabloul a ajuns în U.R.S.S., de unde a fost restituit în 1955

”La acea vreme, medicii cunoșteau pericolul luării de sânge în tratamentul bolilor infecțioase, dar ei mergeau pe o informare preliminară falsă, pentru că Rafael nu le spusese nimic și nici nu avea de gând să o facă”, adaugă Riva. ”O eroare medicală dar și o greșeală de-a sa, pentru că a refuzat să vorbească despre nopțile reci, au contribuit la decesul pictorului”.

500 de ani de la moartea lui Rafael

Riva, alături de alți trei specialiști ai Universității ”Bicocca” din Milano, au pregătit un studiu, ce urmează să apară în ”Internal and Emergency Medicine”. ”Din ceea ce cunoaștem noi, Rafael a murit de o boală pulmonară foarte apropiată de coronavirusul din zilele noastre”. ”Artistul a zăcut 15 zile, dar a fost conștient tot timpul, așa că a lăsat totul în ordine, și-a mărturisit păcatele și a primit ultimele împărtășanii”, notează studiul. O boală acută, caracterizată prin febră mare și continuă. ”O infecție transmisă pe cale sexuală, precum gonoreea sau sifilisul, nu se explică prin perioada de incubație. De asemenea, o hepatită virală nu poate fi luată în considerare fără icter ori alte semne de insuficiență hepatică. Nu s-a raportat, în acea perioadă, în Roma, epidemie de tifos ori ciumă, așa că doar pneumonia rămâne în picioare”, mai spune Riva.

Rafael se stinge pe 6 aprilie 1520, după 15 zile de suferință. Piere de Vinerea Mare, la 37 de ani. Este înmormântat în Panteonul din Roma, într-un sarcofag de marmură. Pe el doarme epitaful lui Pietro Bembo: ”Aici zace Rafel, de care natura se temea atunci când era în viață iar când el a murit, a vrut să moară și ea!” Pe toată durata anului, pentru a marca o jumătate de mileniu de la a sa plecare, pe mormânt odihnește un trandafir roșu...

Recomandari