Antena Căutare

Adevăratul Moș Nicolae nu avea treabă cu cadourile! Nici măcar nu a fost sfânt! A fost mai degrabă frate cu Păcală

Haina creștinismului s-a cusut de-a lungul timpului din diferite tradiții și mituri geto-dace. Atunci când nu a putut să elimine unele tradiții, Biserica s-a adaptat dorințelor adepților săi. Acest lucru s-a întâmplat și cu adevăratul Moș Nicolae care nici măcar nu era un sfânt.

Adevăratul Moș Nicolae nu avea treabă cu cadourile! Nici măcar nu a fost sfânt! A fost mai degrabă frate cu Păcală Galerie
Moș Nicolae nu a fost un sfânt

Moș Nicolae este de fapt un zeu păgân venerat, încă dinaintea creștinismului, de popoarele indo-europene. Inclusiv geto-dacii se închinau la acest erou cu origini în basmele și poemele rusești. Pentru români, un fel de Păcală.

Pe nume său real Mikula, el este în poveștile rusești un țăran puternic și chipeș, simbol al omului simplu, din popor, dar și al producției agricole. Acesta se remarca prin capacitatea sa deosebită de a munci și prin istețimea de care dădea dovadă în fiecare situație. Făcând o paralelă, acesta se aseamănă cu personajul românesc Păcală.

România, aflându-se sub o puternică influență creștin-ortodoxă, a renunțat treptat la Zeul Mikula și a introdus un nou personaj, pe Sfântul Nicolae. În scrierile creștine, Nicolae este un preot care a ajutat trei fetițe sărace să se mărite. Povestea spunecă acesta a lăsat câte un săculeț plin cu aur la poarta casei lor, astfel încât fiecare fată să aibă o zestre și să se poată mărita. Când a venit vremea ca ultima fată să se mărite, tatăl acestora a vrut să vadă cine lasă săculețele cu aur și a stat de pază. Pentru a nu-și dezvălui identitatea și aflând ce i se pregătea, Nicolae a lăsat banii într-o șosetă pusă la uscat și astfel a apărut tradiția cadourilor în șosetă sau în încălțăminte.

Toate datele biografice ale Sfântului Nicolae sunt târzii și îndoielnice, din această cauză istoricii nu pot spune cu certitudine că această legendă are un sâmbure de adevăr sau nu.

Moș Nicolae în perioada coministă a căpătat înfățișarea lui Moș Gerilă, comuniștii dorind să elimine orice urmă a creștinismului din viețile românilor. În tradițiile rusești, Moș Gerilă are origini pre-creștine și se numește Ded Moroz (Дед Мороз).

Adevăratul Moș Nicolae nu avea treabă cu cadourile! Nici măcar nu a fost sfânt! A fost mai degrabă frate cu Păcală

Moș Gerilă a fost o combinație între Moș Crăciun din occident și Moș Nicolae din tradițiile creștine, moș care la rândul lui l-a înlocuit în trecut pe Zeul Mikula. Uniunea Sovietică dorea astfel o laicizare forțată.

După toate aceste schimbări, România s-a ales cu un Moș Gerilă pe perioada comunistă și un Moș Nicole datorită influenței creștine. Nu putem să-l uităm pe Moș Crăciun care este specific vestului și care a fost cu timpul acceptam de către Biserica, însă slubliniind mereu că pe 25 decembrie se sărbătorește Nașterea Domnului.

Citește și:

Potoliți-vă! Arsenie Boca NU a fost sfânt! A spus-o chiar el! „De nenumărate ori am încercat a stinge capriciile unei credințe necontrolate”

Luminile celui mai faimos brad din lume s-au aprins într-o ceremonie spectaculoasă... VIDEO/ A rămas mutilat pe viață! Un rapper și-a pierdut jumătate din cap într-o explozie provocată la un laborator de dr...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x