Live acumObservator 19
Prime Time 20:30X Factor

Adevăratul motiv pentru care frunzele își schimbă culoarea toamna. De ce îngălbenesc

Te-ai întrebat vreodată de ce frunzele copacilor își schimbă culoarea toamna? Motivul pentru care copacii se îngălbenesc e mai simplu decât crezi.

Schimbarea culorii frunzelor are loc toamna și are legătură cu pigmentul din ele. Deși clorofila (de culoare verde) e pigmentul principal din ele, există multe altele ce au funcții similare pentru frunze, dar se găsesc în cantități mai mici, precum carotenoida (ce devine portocalie) și xantofila (ce devine galbenă), scrie Reader's Digest.

Citește și: S-a născut un cățel cu blana verde! Ce explicație există pentru culoarea inedită a animalului

Acești pigmenți sunt prezenți în cantități mai mici decât clorofila, așa că nu sunt vizibile constant.

De ce îngălbenesc frunzele copacilor

În perioada toamnei, moleculele de clorofilă nu le mai pot masca, pentru că pomii și copacii intră într-o stare de inactivitate, așa că nu are loc procesul de fotosinteză.

Ca urmare, clorofila din frunze începe să se descompună, așa că nuanța verde a moleculelor începe să dispară, înlocuită cu cea a celorlalți pigmenți.

Citește și: Creatură bizară, cu față de om, descoperită de un pescar. Ce este și de ce a atras atenția

Mai mult, unele frunze au pigmenți ce apar doar toamna, numiți antocianine, ce au nuanțe de roșu și mov, pe care planta îi folosește pentru a extrage nutrienții din frunze înainte ca acestea să cadă de pe ramuri.

Recomandari