O nouă metodă de escrocherie a luat amploare în întreaga lume. După incercările extrem de periculoase de phising în care escrocii încearcă să obțină anumite date personale, acum se pot prezenta chiar la ușa ta. Ray Simmons, un bărbat din Atlanta, a fost foarte nedumerit când un pachet Amazon care conținea produse de mestecat din sfeclă.
„M-am gândit că poate cineva din familia mea îmi face o glumă, că îmi spune că trebuie să mănânc mai sănătos”, a declarat Simmons pentru WSB-TV Atlanta, citat de yahoo.com. Cu toate acestea în spatele gestului pe care l-a crezut a fi o glumă, s-a ascuns ceva mult mai periculos.
Cum funcționează noua metodă de fraudă. Oamenii primesc colete pe care nu le-au comandat
Coletul primit de bărbat nu a fost nici pe departe doar o glumă. După cum a urmat să afle mai târziu, Ray a devenit, fără voia lui, ținta unei escrocherii cunoscute sub numele de „brushing”. Se pare că schema este menită să exploateze datele consumatorilor și să manipuleze recenziile online ale produselor, informează U.S. Postal Inspection Service (USPIS).
Și, deși poate părea destul de inofensivă, autoritățile au emis un avertisment pentru americanii din întreaga țară: dacă primiți un pachet pe care nu l-ați comandat, nu scanați niciun cod QR care însoțește coletul.
Ce este escrocheria „brushing” și cum te poți proteja
Escrocheria „brushing” implică vânzători terți de pe platforme de comerț online care trimit articole necomandate, cu valoare mică, unor persoane aleatorii ale căror nume și adrese au fost găsite online.
Odată ce produsul este expediat, escrocii lasă online recenzii false de cinci stele folosind numele destinatarului sau un profil fals creat pentru a semăna cu destinatarul. Scopul este de a face ca produsele vânzătorului să pară populare și bine cotate pentru a obține mai multă vizibilitate și vânzări.
„Nu au comandat nimic, au primit un pachet care, în general, conține un articol de uz casnic - un articol de valoare redusă”, a declarat inspectorul poștal David Gealey. „Ei au datele dumneavoastră personale, care sunt ușor de obținut pentru că pot căuta pe Google un nume și o adresă. Sunt la îndemână, nu-i așa?"
Deși această metodă de înșelătorie nu poate duce direct la o pierdere financiară, aceasta semnalează faptul că informațiile personale - cum ar fi numele și adresa - sunt utilizate fără știrea voastră. Iar aceste informații personale ar putea circula pe baze de date nesecurizate sau printre actorii răi online.
Mai mult, inspectorii poștali spun că adevăratul pericol apare atunci când aceste pachete includ un cod QR, care îi îndeamnă pe destinatari să le scaneze pentru mai multe informații sau pentru a confirma livrarea. Aceste coduri pot duce la site-uri rău intenționate care fură date personale, instalează programe malware sau fac phishing pentru a obține informații sensibile.
„Avertizăm clienții: nu scanați niciun cod QR de pe pachet, deoarece uneori codul QR poate duce la un site rău intenționat”, a mai anunțat Gealey.
Citește și: Mesajele de la curier, o nouă metodă de înșelăciune. Nu deschideți dacă primiți un astfel de SMS
Din fericire, pachetul lui Ray nu conținea un cod QR. Cu toate acestea, el a luat totuși câteva măsuri necesare pentru a se proteja și a se asigura că conturile sale Amazon și datele bancare nu au fost compromise.
Ce trebuie să faci dacă ai primit un pachet pe care nu l-ai comandat?
Primirea unui pachet neașteptat ar putea indica faptul că informațiile tale personale sunt folosite în mod abuziv. Iată ce recomandă specialiștii:
- Nu scanați codurile QR: După cum am menționat, scanarea codurilor QR din surse nesigure poate aduce o grămadă de probleme care ar putea conduce, mai departe, la furtul de date personale sau la instalarea de programe malware dăunătoare pe dispozitivul (dispozitivele) dumneavoastră.
- Nu faceți retur: Legea nu vă obligă să returnați articolele pe care nu le-ați comadat. Pur și simplu, păstrați sau aruncați pachetul, dar nu urmați instrucțiunile care au fost furnizate împreună cu acesta.
- Verificați-vă conturile bancare: Revizuiți imediat extrasele de cont online ale băncii și ale cardului de credit, precum și profilurile de cumpărături online și activitatea contului de pe site-ul respectiv pentru a vă asigura că acestea nu au fost piratate.
- Raportați pachetul: Anunțați departamentul local de poliție, serviciul de curierat sau cel poștal cu privire la pachetul nesolicitat. Raportarea pachetului poate ajuta autoritățile în anchetă și poate preveni ca alte persoane să devină victime ale escrocheriei.