Antena Căutare

Aliment periculos retras din magazinele din București. Ce bacterie s-a descoperit și despre ce produs este vorba

Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunțat că s-a dispus retragerea din magazinele aflate în București și Ilfov al unui produs contaminat cu bacteria Listeria monocytogenes. Despre ce aliment este vorba.

colaj de fotografii cu doua cosuri de cumparaturi de la supermarket
Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunțat că s-a dispus retragerea din magazinele aflate în București și Ilfov al unui produs contaminat cu bacteria Listeria monocytogenes. | shutterstock

Un sortiment de somon afumat este retras din magazine din Bucureşti şi Ilfov din cauza prezenţei Listeriei monocytogenes: „Vă informăm că Biocorner, ca urmare a notificării primite din partea producătorului Burren Smokehouse, a iniţiat retragerea de la comercializare şi de la client a articolului Burren Eco somon afumat 90 g, cod de bare 5390780000105, lot 28802, data expirare 12.01.2022”, se arată pe site-ul ANSVSA.

„În cazul în care aţi cumpărat produsul respectiv, vă rugăm să nu‐l consumaţi şi să îl returnaţi în magazinele Biocorner până la data de 28.02.022, urmând să primiţi contravaloarea lui”, se arată în informare, potrivit businessmagazin.ro.

Citește și: Ce aliment e recomandat să eviți în bolile de tiroidă. Cumpătarea este indicația medicilor

Ce este bacteria Listeria monocytogenes și cum se manifestă dacă ai mâncat ceva infestat

Listeria monocytogenes este o bacterie gram-pozitivă, care cauzează listerioza. Transmiterea infectiei de la animale la om se realizeaza in principal pe cale digestiva, prin consumul de alimente contaminate: lapte nepasteurizat si derivate ale acestuia, carne si legume crude, salate din fructe de mare, produse de tip fast-food care s-au contaminat dupa procesare.

În cazul listeriozei există o varietate în ceea ce privește severitatea cazurilor de boală, de la statutul de purtător temporar asimptomatic, până la răspândirea acută, bruscă a bacteriilor în torentul sangvin (bacteriemie).

Unele persoane pot prezenta simptome precum febră, dureri musculare, greață, vomă și dureri gastrice, dar în cazul în care bacteria reușește să pătrundă la nivelul sistemului nervos, simptomatologia poate fi mult mai severă, potrivit Digi24.

Două supermarketuri din București amendate de ANPC. S-au găsit alimente expirate, gândaci, mizerie și rugină în frigidere

Două supermarketuri celebre din Sectorul 5 al Capitalei au fost amendate de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) cu 27.000 de lei, după ce au fost găsite mai multe nereguli, printre care alimente expirate și mucegăite, gândaci şi mizerie.

Anumite servicii din cele două magazine, care se găsesc la orice colț de stradă, au fost închise temporar până la remedierea deficienţelor. ANPC a transmis, marţi, printr-un comunicat de presă, că echipe de control ale Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor (CRPC) Bucureşti-Ilfov au verificat două supermarketuri din sectorul 5 al Capitalei.

Citește și: Oțet falsificat, descoperit de ANPC în marile supermarketuri din București și Ilfov. Ce substanțe erau băgate în sticle

Ce nereguli s-au descoperit în magazinele celebre

Comisarii explică faptul că au descoperit produse alimentare cu data limită de consum depăşită, dar şi alimente cu modificări organoleptice vizibile, fiind improprii consumului uman (lovituri mecanice, prezenta mucegaiului etc.).

Citește și: De ce nu e recomandat să cumpărăm alimente în ambalaje umflate. Care e riscul și cu ce explicație vin specialiștii

De asemenea, cmisarii au descoperit: prezenţa infestaţiei cu gândaci (vii şi morţi, în capcane); utilizarea unor spaţii de depozitare igienizate necorespunzător; utilizarea unor vitrine frigorifice cu zone extinse de rugină, resturi alimentare, resturi de etichete, cu vopsea exfoliată şi cu ventilatoarele încărcate de grăsime şi praf, la raioanele legume-fructe, mezeluri, lactate, ouă, produse congelate; comercializarea unor preparate congelate care prezentau cantităţi mari de gheaţă în ambalaje; pavimentul era neigienizat, cu zone cu încărcătură de grăsime şi praf, potrivit news.ro.

Când a aflat ce meserie are mama unei eleve, profesorul a avut o reacție ce i-a enervat pe mulți. Ce a putut acesta să f... Un paznic care se plictisea în prima zi de muncă a reușit să facă o „poznă” de 883.000 de euro! Ce a putut să facă...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x