Live acumObservator 06
Prime Time 20:00Asia Express - Drumul Comorilor

Amorul între familii a dus la diformitatea facială a regilor spanioli din secolele XVI și XVII

Amorul între familii a dus la diformitatea facială a regilor spanioli din secolele XVI și XVII

Carlos al II-lea al Spaniei

O echipă de geneticieni și de chirurgi confirmă relaționarea dintre prognatismul mandibular și căsătoriile între rude.

Istoricii spun despre nașterea lui Carol al II-lea al Spaniei, pe 6 noiembrue 1661, că a fost ca o scuză în Madrid pentru a se organiza o mare petrecere populară cu multe deghizări în animale și demoni.

„Sute de făcători de horoscop și-au expus predicțiile. Față de ceea ce se temeau mulți, cei mai cunoscuți s-au asigurat că prințul va deveni rege. Majoritatea cărților astrale au fost entuziaste: Saturn a fost planeta care a trimis cele mai mari efluvii ale sale, o stea care se afla la orizontul curții Spaniei, fără aspecte rău intenționate”. Foarte curând avea însă să se afle că toate ghicitorile erau greșite.

Carols al II-lea, ultimul rege al Soaniei, din dinastia Habsburgilor, s-a născut bolnav. A avut acces la tron la vârsta de numai patru ani, pe când era un copil cu rahitism și epilepsie și care tot mai sugea la pieptul mamei lor.

Secretarul Nunțiaturii Apostolice l-a descris pe tânărul monarh când avea 25 de ani: ”Regele e mai degrabă scund decât înalt, nu urât format, dar urât la chip. Are părul larg, fața largă și buza inferioară tipică neamului său. Nu-și poate îndrepta corpul atunci când merge decât dacă se apropie de un perete, masă sau altceva. Corpul său este la fel de slab precum mintea. DE obicei, e lent și indiferent, stângace și indolent. Îi lipsește voința de sine!”

Oamenii de știință au studiat arborele genealogic al 6000 de membrii din 20 de generații de Habsburg, din care făcea parte Carol al II-lea.

Geneticianul Francisco Ceballos și-a amintit de un portret al regelui și cu caracteristica-i mandibulă ieșind, portret pictat de Juan Carreno de Miranda în anul 1680. ”Nu e doar prognatism mandibular. Carlos al II-lea avea nara extrem de căzută, ochii căzuți, pomeții”.

Părinții lui Carlos al II-lea, Filip al IV-lea și Mariana de Austria erau nepoată și unchi, dar se comportau ca frate și soră”, explică Ceballos.

O echipă formată din 10 chirurgi maxilofaciali a diagnosticat acum gradul de deformării faciale a Habsburgilor datorită 66 de portrete ale monarhilor, de la Filip I (1478-1506) la Carlos II (1661-1700), care sunt păstrate în principal în Muzeul din Prado și la Muzeul de Istorie a Artei din Viena. Cercetătorii au calculat nivelul prognatismului mandibular și deficienței maxilare și au confirmat pentru prima dată ceea ce era deja suspectat: „o asociere între deformarea facială și consangvinizare”. Cu cât este mai mare relația dintre părinți, cu atât desfigurarea este mai mare. Studiul este publicat în Analele Biologiei Umane.

Florencio Monje, președintele Societății spaniole de medicină orală și maxilo-facială și chirurgie a capului și gâtului, a direcționat diagnosticul, realizat din portrete petroliere și susținut de documente istorice. „Cea mai mare urâțenie a lui era gura lui, pentru că avea dinții atât de disproporționat față de cel de sus, încât dinții nu ”se întâlneau niciodată!”.

Partenerii noștri cred că s-ar putea să-ți placă

 1. Mama adolescentei biciuite de iubit, în Suceava: ”Îmi spuneau că se joacă”
  Antena 1 Observator
 2. Digi | RCS-RDS te face să renunți la Orange, Vodafone sau Telekom. Nici 10 lei nu dai și ai tot ce îți dorești
  Playtech.ro
 3. Șansă uriașă pentru români! Oricine poate câștiga un milion de euro. Află aici cum
  Playtech.ro
 4. Fetelor, învăţaţi de la ea! Diana Dumitrescu ştia ce vrea! Dorinţa nebănuită a blondinei, înainte de Ziua Îndrăgostiţilor / VIDEO PAPARAZZI
  Spynews.ro
 5. FOTO-BOMBĂ! A lăsat să se vadă aproape tot! Vedeta care s-a pozat multe prea sexy: ”Vă iubesc mult pe toţi!”
  Telekomsport.ro
 6. Replica Simonei Halep, după ce Ilie Năstase i-a cerut să nu mai reprezinte România
  Gsp.ro
 7. Horoscop 17 februarie 2020. Zodia care suferă decepții crunte. Nu lăsați suferința să va afecteze starea
  Capital.ro
 8. Europa, la PICIOARELE Romaniei! Tara noastra a dat LOVITURA! E OFICIAL
  Fanatik.ro
 9. Ce înălțime are, de fapt, Daniela Crudu, atunci când nu poartă tocuri. Puțini cunosc acest detaliu despre vedetă
  Impact
 10. Horoscopul săptămânii 17-24 februarie, cu Camelia Pătrăşcanu: Fecioarele primesc o vestă bună de sus, Racii se gândesc la o despărţire
  Antena3.ro
 11. S-a atins maximul penibilului la Kanal D! Vedeta care nu se spală pe mâini după ce merge la baie: „Nu pot să mănânc din mâinile tale!”
  Voxbiz.ro
 12. Metoda inedita gasita de hoti pentru a fura un Ferrari. Dupa cateva ore au facut accident cu el
  Cars.ro
 13. Horoscop săptămânal, 17 - 23 februarie. Se anunță o săptămână a progreselor
  Jurnalul