Live acum
Prime Time 20:00Asia Express - Drumul Comorilor

Bilanț înfiorător! În 1952, ceaţa a ucis aproximativ 26.000 de oameni. Ce s-a întâmplat, mai exact, atunci?

La începutul lunii decembrie, în anul 1952, ceaţa din Londra le-a fost fatală locuitorilor. În acea perioadă au murit 14.000 de oameni, iar 150.000 au suferit infecţii respiratorii. Pe termen lung, se estimează că aproximativ 12.000 de oameni au murit din cauza efectelor ceţii din acea lună.

La începutul lunii decembrie, în anul 1952, ceaţa din Londra le-a luat viața locuitorilor. În acea perioadă, au murit 14.000 de oameni, iar 150.000 au suferit infecţii respiratorii. Pe termen lung, aproximativ 12.000 de oameni și-au pierdut viața din cauza efectelor ceţii din acea lună.

O echipă formată din oameni de ştiinţă chinezi, americani şi britanici au reprodus in laborator ceaţa şi au comparat-o cu înregistrările condiţiilor atmosferice din 2 oraşe extrem de poluate din China, Beijing şi Xi`an.

"Un aspect cheie în ceea ce priveşte conversia dioxidului de sulf în sulfaţi este acela că produce particule acide, care au un rol important în acest proces. Ceaţa naturală este formată din particule extrem de mici, iar acidul format este diluat. Evaporarea tuturor acestor particule lasă în urmă particule de ceaţă acidă care acoperă oraşul”, a afirmat unul dintre membrii echipei, Renyi Zhang, potrivit descopera.ro.

”Credem că am reuşit să rezolvăm misterul straniului fenomen ce a avut loc în Londra în anul 1952 şi, de asemena, am oferit Chinei câteva idei despre cum să mărească calitatea aerului. Reducerea emisiilor de oxizi de azot şi de amoniac întrerup procesul de formare al sulfaţilor ”, au concluzionat cercetătorii.

Recomandari