Antena Căutare

Buna Vestire 2023. Tradiții și obiceiuri de Blagoveștenie, când se dă dezlegare la pește. Ce trebuie făcut pentru noroc

Buna Vestire sau Blagoveștenia este o sărbătoare specială pentru creștini, sărbătorită de Biserică în fiecare an pe 25 martie. Astăzi se dă dezlegare la pește și oamenii sunt îndemanți să respecte tradițiile și obiceiurile care datează de sute de ani. Ce trebuie să facă astăzi pentru a avea parte de noroc și sănătate mulți ani de acum înainte.

colaj foto cu maic a domnului de buna vestire 25 martie 2023 un preot si peste Galerie
Buna Vestire 2023. Tradiții și obiceiuri de Blagoveștenie, când se dă dezlegare la pește. | profimediaimages.ro/shutterstock.com

Buna Vestire, praznic închinat Maicii Domnului, sărbătorit de Biserică la 25 martie, are loc în fiecare an în perioada Postului Mare, fiind una dintre sărbătorile pentru care se dă dezlegare la peşte, în oricare zi din săptămână ar cădea.

Tradiții și obiceiuri pe care trebuie să le respecte creștinii de Buna Vestire, când se dă dezlegare la pește

În Bucovina nu se pun oua la closca de Bunavestire, pentru ca se considera ca ar putea iesi pui cu doua capete si patru picioare. In unele zone, pentru a avea roade bogate in livezi, pomii se amenintau cu toporul si se stropeau cu tuica.

Tot acum, gospodarii din Maramures adună lucrurile de prisos de prin curti si le dau foc. Ritualul, cunoscut sub numele Noaptea focurilor, e practicat la fiecare casa maramureseana, el durand pana dupa miezul noptii sau pana in zori.

Oamenii să se bucure de bucatele pentru care astăzi se dă dezlegare, astfel vor avea parte de bucurie și belșug 10 ani înainte.

Tradiția spune că în cazul în care primul cântec al cucului era auzit pe stomacul gol, acesta ar fi semn de mare belșug.

Conform unei superstiții de Bună Vestire este bine să se pună în pragul casei sare și pâine pentru hrană îngerilor. În vestul țării, Bună Vestire mai este cunoscută și sub denumirea de Zămislirea Domnului. În calendarul popular, Bună Vestire mai poartă și numele de Blagovestenii sau Ziua Cucului.

Un alt obicei vechi spune că în această zi este bine să numeri de câte ori își cântă cucul numele pentru a ști câți ani de noroc urmează pentru tine.

Citește și: De ce trebuie să ai în casă icoana de Buna Vestire și ce minuni face

Sărbătoarea Bunei Vestiri este legată de vestea adusă de Arhanghelul Gavriil Fecioarei din Nazaret

Sărbătoarea Bunei Vestiri este legată de vestea adusă de Arhanghelul Gavriil Fecioarei din Nazaret. Sfânta Fecioară Maria s-a făcut ascultătoare poruncii lui Dumnezeu, trimisă ei prin Arhanghelul Gavriil, şi în mare smerenie a spus: "Iată roaba Domnului. Fie mie după cuvântul tău!" (Luca 1, 38). În clipa când Fecioara Maria a acceptat cuvântul îngerului şi a rostit aceste cuvinte, S-a şi zămislit Iisus Hristos în preacuratul ei pântece.

"Cine poate înţelege adâncimea smereniei care a fost în inima Preasfintei Fecioare Maria?", se întreabă arhimandritul Ilie Cleopa ("Predici la praznicele împărăteşti şi la sfinţii de peste an", Ed. Episcopiei Romanului, 1996). Că ea, înţelegând de la Arhanghelul Gavriil că va zămisli şi va naşte pe Fiul lui Dumnezeu, nu s-a înălţat cu inima, ci cu mare smerenie s-a lăsat pe ea în voia lui Dumnezeu, numindu-se roabă.

Citește și: Istoria Poliției Române. De ce sărbătorim Ziua Poliției Române de Buna Vestire

Ce a spus Părintele Cleopa despre acestă mare sărbătoare a creștinilor

Despre această mare sărbătoare părintele Ilie Cleopa spunea că: "Astăzi răsună glas de bucurie în tot pământul. Astăzi Arhanghelul Gavriil îi vesteşte Fecioarei Maria că va lua în pântece şi va naşte în lume pe Fiul lui Dumnezeu, mântuirea întregului neam omenesc. Ziua de astăzi este mai sfântă şi mai veselitoare decât toate zilele veacurilor, căci aduce bucurie şi vesteşte mântuirea în toată lumea. Astăzi, Dumnezeu a căutat cu milă şi cu îndurare din cer spre pământ şi a auzit suspinele strămoşilor noştri şi plângerea tuturor celor ce se chinuiau în iad de la începutul lumii".

Citește și: Rugaciunea care se rostește astazi, de Buna Vestire! Toți creștinii trebuie s-o știe, mare putere are!

Motivul dezgustător pentru care nu trebuie să ne facem patul dimineața. Când ar trebui să aranjăm lenjeria, de fapt... Test de inteligență rapid. Poți să descoperi ce este greșit la această imagine cu statui, în 6 secunde? Doar cei isteți ...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x