Live acum
Prime Time 20:23Asia Express - Drumul elefantului

Îți este milă de el? Mai gândește-te! Capul lui zace într-un borcan, de 178 de ani, perfect conservat! Ce a făcut bărbatul ca să merite această soartă  

Capul unui bărbat zace într-un borcan, de 178 de ani, perfect conservat. Chipul acestuia arată exact ca în ziua morții, iar cei care îl privesc acum, fără să îi cunoască povestea, ar putea să simtă milă pentru el. Însă, ceea ce a făcut acest om în viața lui a fost înfiorător.

Capul unui bărbat zace într-un borcan, de 178 de ani, perfect conservat. Chipul acestuia arată exact ca în ziua morții, iar cei care îl privesc acum, fără să îi cunoască povestea, ar putea să simtă milă pentru el. Însă, ceea ce a făcut acest om în viața lui a fost înfiorător.

Acei ochi ce zac acum într-un borcan de atât amar de vreme au văzut lumina zilei pentru prima dată în anul 1810, în Galicia, Spania. Diogo Alves avea să cunoască munca de mic. A plecat în copilăriee în Lisabona, ca să lucreze ca servitor în casele băgotașilor din capitala Portugaliei.

Curând, însă, Diogo Alves avea să se… Reprofileze. A realizat că poate câștiga bani în alt mod, iar în 1836 a început să lucreze într-o casă de lângă Aqueduto das Águas Livres (Apeductul Apelor Libere, n.r.).

Acest apeduct, cu o lungime de aproape un kilometru, era folosit locuitorii din suburbiile Lisabonei și fermierii, ca să ajungă mai repede în capitală. Diogo Alves l-a folosit în alt scop.

Pentru Diogo Alves nu conta că oamenii care foloseau apeductul erau simpli, modești și muncitori. I-a transformat în victime. Îi aștepta seara, când aceștia se întorceau acasă, pe apeduct, și îi jeffuia. Apoi, îi runca de pe apeduct, către o moarte sigură, de la o înălțime de 65 de metri.

În perioada 1836 – 1839, criminalul în serie Diogo Alves a făcut nu mai puțin de 70 de victime.

Cum a rămas nedescoperit timp de trei ani

Inițial, poliția a considerat toate aceste morți sinucideri trase la indigo și, pentru o perioadă, a închis pasajul. Numai că, în timp ce la apeduct nu se mai înregistrau victime noi, creștea numărul de jafuri din locuințe.

Diogo Alves își formase o gașcă de spărgători și începuse să comită tâlhării în casele bogate ale capitalei portugheze.

La un moment dat, tâlharii au fost prinși în flagrant, după ce uciseseră patru persoane în casa unui doctor, iar Diogo Alves a fost arestat și condamnat la moarte prin spânzurare, în februarie 1841.

Mulți îl consideră pe Diogo Alves primul ucigaș în serie al Portugaliei, dar lucrurile nu stau chiar așa. Luisa de Jesus, care a recunoscut că a otrăvit 28 de copii, a fost, de fapt, primul caz de ucigaș în serie din Lisabona. Ea a fost biciuită, spânzurată și arsă în 1772.

Motivul pentru care capul lui Diogo Alves zace într-un borcan

Capul criminalului Diogo Alves zace într-un borcan, la Facultatea de Medicină a Universității din Lisabona, deoarece, la momentul execuției lui, era la modă frenologia.

Atunci, frenologia, convingerea că anumite trăsături de caracter sau înclinații sunt determinate de forma craniului unei persoane, câștiga tot mai mult teren.

Cu toate că principiile frenologiei au fost între timp dovedite a fi false, oamenii de știință de la acea vreme erau convinși că ar putea înțelege ce anume l-a transformat pe Diogo Alves într-un personaj malefic.

Astfel, după ce a fost spânzurat, Diogo Alves a fost decapitat. Capul lui a pus la păstrare în borcanul în care poate fi văzut și astăzi, perfect conservat.

Nu se cunosc detalii despre rezultatele studiului făcut asupra lui Diogo Alves, deoarece în arhive s-au păstrat foarte puține dovezi.

Un alt cap, cel al lui Francisco Mattos Lobo, care a ucis o familie de patru persoane, a fost examinat la doar un an după execuția lui Diogo Alves, în aprilie 1842. Și capul lui Francisco Mattos Lobo este expus pe același culoar al Facultății de Medicină din Lisabona.

Fanatik.ro
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro