Antena Căutare

Cel mai mare secret al piramidelor, dezvăluit. Cum ar fi fost construite monumentele antice acum mii de ani

De secole, arheologii s-au întrebat cum au reușit egiptenii antici să construiască mnumentele impunătoare din Egipt, cea mai mare piramidă din lume, Marea Piramida din Giza, singura minune a lumii antice ce încă e în picioare. Acum, se pare că secretul construcției piramidelor a fost dezvăluit.

După numeroase teorii, speculații și conspirații, se pare că experții au descoperit unul dintre cele mai mari secrete ale piramidelor - cum au fost puse transportate și în poziția corespunzătoare pietrele masive din care au fost construite monumentele în urmă cu 4.500 de ani, scrie Live Science.

Rămășițele sistemului antic au fost descoperite la un sit în apropiere de Hatnub, o carieră de piatră în Deșertul Estic al Egiptului. Se pare că invenția a fost folosită pentru a transporta pietrele imense de alabastru pe o rampă abruptă, potrivit arheologilor din cadrul Institut français d'archéologie orientale din Cairo și din cadrul Universității din Liverpool.

Cum ar fi fost construită Marea Piramida din Giza

Experții cred că acest sistem a fost folosit de egipteni pentru a construi și Marea Piramida din Giza, una dintre minunile lumii antice.

“Acest sistem e compus dintr-o rampă centrală, flancată de două scări cu numeroase găuri pentru stâlpi,” a declarat Yannis Gourdon, co-directorul misiunii de la Hatnub.

“O sanie ce transporta cubul de piatră era atașată cu funii de acești stâlpi de lemn și egiptenii din Antichitate reușeau să traga bucățile masive de alabastru din carieră și pe rampe mai abrupte de 20 de grade.”

“Aceste gen de sistem nu a mai fost descoperit nicăieri în altă parte,” a declarat Gourdon.

Arheologii știau de mult timp că muncitorii au folosit un sistem de rampe abrupte pentru a transporta bucățile masive de piatră, însă, până la această descoperire, nu se știa exact cum a funcționat acest sistem.

Pentru ce faraon a fost construită Marea Piramidă de la Giza

“Acest sistem e cel puțin de pe vremea lui Khufu, ceea ce înseamnă că, în timpul domniei lui Khufu, egiptenii antici știau cum să mute cuburi imense de piatra pe rampe foarte abrupte, așa că ar fi putut să folosească sistemul pe aceasta piramida,” a continuat Gourdon.

Marea Piramidă e cea mai masivă dintre cele trei piramide construite la Giza. Fiecare dintre ele a fost construită pentru un faraon.

Marea Piramidă i-a revenit faraonului Khufu (celelalte două au fost construite pentru Khafre și Mankaure).

Marea Piramidă de la Giza (sau Piramida lui Khufu) e cea mai mare piramidă construită vreodată în Egipt. Atunci când a fost construită, avea o înălțime de 146 de m și era considerată o minune a lumii antice.

Cum se câștiga la loterie: secretele dezvăluite de un matematician român care a câștigat de 14 ori... A fost numit cel mai tragic an din istorie. Ce luni au fost catastrofale pentru umanitate...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x