Antena Căutare

Cel mai tare test de inteligență! Guvernele îl foloseau pentru a recruta tineri spioni. Poți descifra mesajul secret?

Un test de trei rânduri face furori pe internet! Mii de oameni încearcă să descifreze mesajul secret pe care Government Communications Headquarters (GCHQ), agenția de spionaj britanică, îl folosește în procesul de selectare a viitorilor spioni.

Cel mai tare test de inteligență! Guvernele îl foloseau pentru a recruta tineri spioni. Poți descifra mesajul secret? Galerie
| Profimedia

Un test de trei rânduri face furori pe internet! Mii de oameni încearcă să descifreze mesajul secret pe care Government Communications Headquarters (GCHQ), agenția de spionaj britanică, îl folosește în procesul de selectare a viitorilor spioni.

La începutul anului 2018, emisiunea „Radio 4’s Today” a postului BBC, care are o rubrică zilnică de puzzle-uri și teste de inteligență, a prezentat ceva diferit. Era vorba despre un test creat de Centrul Național de Securitate Cibernetică (CNSC), o subdivizie a GCHQ care se ocupa cu securitatea cibernetică.

Testul, care are doar câteva rânduri, era menit să trezeacă interesul tinerilor pentru lumea spionajului. Conceput pentru elevi, testul dă mari bătăi de cap și adulților.

Tu ai stofă de spion? Poți afla, încercând să rezolvi testul de mai jos!

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Te-ai prins? Dacă nu, iată câteva indicii!

Acest test de inteligență este un exemplu de „cifru Cezar” (folosit încă din antichitate). Fiecare literă a mesajului este mutată (sau rotită) prin alfabet de către un anumit număr de litere.

Potrivit Business Insider, sintagma „13 neisprăviți” („rotters”, în engleză) este ea însăși un indiciu. Face referință la „ROT13”, un cifru care mută literele la jumătatea alfabetului (A devine N, N devine A), înlocuind o literă cu o alta, situată peste 13 litere.

Cel mai tare test de inteligență! Guvernele îl foloseau pentru a recruta tineri spioni. Poți descifra mesajul secret?

Rezolvare

Înainte de a începe, ar fi bine să scrii alfabetul pe o coală de hârtie. Acum începe cu prima literă a codului, „U”. Puzzle-ul spune „l-au ROTit cu 4”, așa că numără patru litere în spate. Ar trebuie să obții „Q”. „Și apoi”, spune puzzle-ul, „l-au ROTit cu 10”. Numără zece litere înapoi și vei obține „G”. Fă același lucru cu fiecare literă din cod.

La final, ar trebui să ai textul: „Good luck to all CyberFirst girls!”

Salvare miraculoasă! Român găsit de pescarii americani, în golful San Francisco! Bărbatul era aproape de hipotermie!... Doi lupi au urmărit o căruță, ziua în amiaza mare. Imagini neobișnuite surprinse într-un sat din Harghita...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x