Antena Căutare

Schimbările climatice, cauza dispariției unei specii de om. Condițiile, asemănătoare celor din prezent! Situația se poate repeta

Un studiu făcut de cercetătorii români şi publicat în Statele Unite întăreşte, însă, varianta că factorul principal ce a dus la dispariția omului de Neanderthal a fost clima. Mai exact - în urmă cu 40-45 de mii de ani - un val de aer cumplit de rece, urmat de unul foarte cald, a dat peste cap fauna şi vegetaţia.

Schimbările climatice, cauza dispariției unei specii de om. Condițiile, asemănătoare celor din prezent! Situația se poate repeta Galerie
| pexels.com

Un studiu făcut de cercetătorii români şi publicat în Statele Unite întăreşte, însă, varianta că factorul principal ce a dus la dispariția omului de Neanderthal a fost clima. Mai exact - în urmă cu 40-45 de mii de ani - un val de aer cumplit de rece, urmat de unul foarte cald, a dat peste cap fauna şi vegetaţia. Neandertalienii nu s-au putut adapta, însă omului modern i-a reuşit. Din fericire.

De miliarde de ani, pământul este în continuă schimbare. Şi, de la apariţie, omul - odată cu el. Sau nu. Cum e cazul neanderthalienilor, specia umană cea mai apropiată omului modern, care au trăit în Eurasia până acum 40.000 de ani. Atunci, au dispărut brusc.

Un studiu recent publicat într-o prestigioasă revistă a Academiei Americane de Ştiintă sugerează că schimbările climatice au avut un rol important în această dispariţie. Cercetările ştiintifice au fost făcute de o echipă internatională din care au facut parte şi trei cercetători români.

Climatul, cel puţin în regiunea noastră, a avut un impact semnificativ asupra populaţiei din Neanderthal. Fără îndoială, contribuind la dispariţia acestora într-o perioadă scurtă de timp, care coincide de asemenea cu pătrunderea omului modern în Europa.

Mai exact, acum între anii 41.000 şi 44.000 înaintea erei noastre, în zona central europeană, au fost două perioade foarte reci şi foarte secetoase. Fiecare dintre aceste intervale a dus la o scădere a populației. Neanderthalieni au încercat să se retragă spre sud şi apoi să revină, dar în locul lor erau deja oamenii moderni. Totuşi, se vede în perioada 40-45 de mi de ani o tendinţă de adaptare la variaţii de habitat.

Însă populaţiile neandertaliene erau deja vulnerabile, din punct de vedere populaţional, demografic, şi supuse unui stres ecologic continuu pe o perioadă lungă de timp. Neandertalienii au trăit în Europa aproximativ 350.000 de ani, ca populaţie autohtonă.

Te abonezi la Jurnalul şi îţi mobilezi casa!... „Fetița” apără ce ne-au lăsat dacii de acum 2000 de ani! Cățelușa refuză să părăsească cetatea, indiferent de vreme, iar...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x