Live acumNeatza cu Razvan si Dani
Prime Time 20:30X Factor

Comuna Bătrâna, locul de vis din România unde poți simți Raiul. Aici se numără cea mai mică populaţie din țara noastră

Situtaţie atipică într-o comună din Hunedoara. Deşi în ultimii ani s-a confuntat cu o depopulare masivă, comuna Bătrâna din munţii Poiana Ruscă a început să atragă din nou locuitori. Zona a devenit destinaţia perfectă de vacanţă pentru oamenii de la oraş.

Aşa că în timp ce unii şi-au abadonat gospodăriile şi au plecat în căutarea unui trai mai bun, alţii au cumpărat terenuri şi case aici. Iar locul a devenit mai nou o atracţie şi pentru turiştii care vor să descopere peşteri, codri seculari şi peisaje deosebite.

"În ultimii ani, 20-25 de ani, as zice ca populatia s-a înjumatatit, daca nu mai mult. Au plecat, unii au plecat la cele vesnice, altii au plecat spre locuri care au considerat ca traiul e mia usor", spune Radu Herciu, primarul comunei Bătrâna.

La 50 de kilometri de Deva, se află un loc de o frumuseţe aparte. Comuna Bătrâna din Ţinutul Pădurenilor, judeţul Hunedoara, este un mic colţ de rai înconjurat de dealuri şi păduri. Oamenii de aici îşi spun pădureni, iar cele patru sate care formează comuna stau ascunse printre culmile munţilor, la aproape 1.000 de metri altitudine, notează Observator.

Viaţa este aspră aici, aşa că de-a lungul timpului mulţi şi-au căutat un rost în alte zone.

Breb, satul de poveste din Maramureș, cucerit de turiști: ”Am văzut multe poze pe Instagram și am zis să venim și noi. E foarte frumos!”

Bătrâna este comuna cu cea mai mică populaţie din România. Aici mai locuiesc puţin peste 100 de persoane, majoritatea vârstnici.

Nu au dispensar sau medic de familie, iar atunci când au nevoie de tratament sunt nevoiţi să meargă nu mai puţin de 30 de kilometri până în cea mai apropiată comună. Această izolare este însă cautată de tot mai mulţi orăşeni care aleg să îşi cumpere aici case de vacanţă.

"Aș putea sa spun in jur la 15 familii din Banat, in special din Timisoara, au venit si au cumparat fie o gradina, fie o casa, care inr-un viitor apropiat o sa fie pusa in valoare", spune Radu Herciu, primarul comunei Bătrâna.

WhatsApp va fi istorie. Ce aplicație va detrona platforma deținută de Facebook în perioada următoare

Încet, încet au început să îşi facă apariţia şi turiştii atraşi de frumuseţea locurilor. Locanicii sunt bucuroşi de oaspeţi şi îi întâmpină cu bucate tradiţionale. Şi pentru că în mijlocul acestei lumi înconjurate de pădure au rămas neatinse portul, limba, tradiţiile şi cântecele, vizitatorii pot proba chiar şi costumele pădurenilor.

"Am vrea să vina turiști pentru că e o zona chiar foarte frumoasa, frumoasa. Locurile sunt curate", spune o localnică.

De la începutul anului 2016, Ţinutul Pădurenilor este promovat oficial şi turistic. Printr-un proiect european în valoare de 210.000 de euro, turiştii care ajung în zonă au parte de trasee etnografice şi istorice.

Recomandari