Antena Căutare

Definitiile termenilor "rom" si "tigan" au fost modificate in noul DEX

Noua editie a Dictionarului Explicativ al Limbii Romane (DEX) a aparut pe piata alaturi de cateva modificari de termeni. Institutul de Lingvistica “Iorgu Iordan – Al. Rosseti” a modificat definitiile a 30 de cuvinte care faceau trimitere directa sau indirecta la minoritatea romilor.

Aceasta schimbare a survenit dupa ce mai multe asociatii au solicitat in repetate randuri eliminarea sau explicarea clara a definitiilor tendentioase, ce promovau in mod negativ minoritatea roma.

Noua definitie a substantivului „rom" este urmatoarea: "termen prin care se autoidentifica membrii unui grup etnic originar din India si raspandit mai ales in Sudul si Estul Europei, inlocuind denumirea de tigan, considerata peiorativa".

Mai mult decat atat, in noua editie DEX au fost modificate si alte cuvinte, care aveau un caracter peiorativ: balaoaches, baragladina, bulibasa, chivuta, corturar, faraon, gitana, jude, laie, laiet, lingurar, puradel, rom, rudar, salas, tigan, tiganas, tiganatic, tigancusa, tigancuta, tiganeala, tiganel, tiganesc, tiganeste, tiganie, tiganime, tiganos, tiganus si ursar.

"Mein Kampf", cartea lui Hitler, republicata in Germania... Un paleontolog amator a descoperit fosilele unui animal necunoscut pana acum...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x