Antena Căutare

Fenomene astronomice mai puţin obişnuite în 2018: Două eclipse, vizibile și în România

O serie de cinci eclipse, inclusiv cea mai lunga eclipsa de luna din ultimii 100 de ani, dar si trei comete! Este spectacolul cosmic oferit de natura in 2018 si care va putea fi admirat de locuitorii diferitelor regiuni ale lumii.

O serie de cinci eclipse, inclusiv cea mai lungă eclipsa de luna din ultimii 100 de ani, dar și trei comete! Este spectacolul cosmic oferit de natură în 2018 și care va putea fi admirat de locuitorii diferitelor regiuni ale lumii.

"Vor fi mai multe eclipse de soare și de luna, decât de obicei, iar una dintre ele, cea de luna din 27 iulie, va dura o ora și 43 de minute, devenind cea mai de durata din ultimii 100 de ani", au detaliat experții, scrie jurnalul.ro.

Potrivit specialiștilor, eclipsa va face parte dintr-un alt fenomen mai puțin obișnuit - o serie de trei eclipse legate una de cealaltă, două parțiale de soare și una totală de luna. "De obicei, eclipsele de soare și de luna se produc în pereche. Orice eclipsa este posibilă doar dacă Soarele, Luna și Pământul se află la același nivel și în linie. Iar dacă în timp ce Luna efectuează o jumătate de rotație în jurul Pământului, adică în aproximativ două săptămâni, cele trei corpuri cerești rămân la același nivel, ajungând din nou în liniie, se produce eclipsa pereche", au continuat experții.

Pe parcursul anului 2018 din Romania se vor putea observa doua eclipse, ambele fiind de Luna.

Prima eclipsa a anului este o eclipsa totala de Luna, din Romania fiind vizibila doar eclipsa prin penumbra de la finalul fenomenului

Eclipsa totala de Luna din 31 ianuarie 2018 - eclipsa va fi vizibila din Asia, Australia, Pacific si vestul Americii de Nord. Eclipsa totala va avea durata de 1 ora si 17 minute.

Din Romania se va putea observa doar iesirea Lunii din penumbra Pamantului, maximul eclipsei avand loc ziua, la ora 15.31.

Principala eclipsa a anului este o eclipsa totala de Luna

Eclipsa totala de Luna din 27 iulie 2018 - eclipsa este vizibila din America de Sud, Europa, Africa, Asia si Australia, faza de totalitate durand 1 ora si 42 de minute.

Eclipsa este vizibila in intregime de pe teritoriul Romaniei la inceputul serii de 27 iulie. Momentul maxim al eclipsei are loc la ora 23.22.

HOROSCOP. Cum iubesc zodiile în 2018: Două dintre ele își găsesc marea dragoste... Îți aduci aminte ce ai visat azi-noapte? Aceste semne îți spun mai mult decât ai fi crezut. Te-ar putea scăpa de o probl...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x