Antena Căutare

Inventatorul fermoarului, Gideon Sunback, sarbatorit cu un Google Doodle

Gideon Sunback este cel care a creat fermoarul modern, o inventie aparent simpla, dar care a fost aplicata apoi la scara mai larga. Sute de milioane de oameni il folosesc in zilele noastre.

Fermoarele au fost folosite la inceput la cizme si pentru pungile cu tutun, iar mai apoi la hainele trupelor americane din Primul Razboi Mondial, apoi, la toate articolele vestimentare, genti, incaltaminte, corturi sau articole de sport.

Istoria fermoarului

Fermoarul suedezului Sundback este de fapt o varianta mai buna la fermoarul lui Elias Howe, care a fost patentat in 1851 cu numele complicat de "an automatic, continuos, clothing closure".

A fost prima versiune a fermoarului care seamana cu fermoarele din ziua de azi, adica fermoarul cu dintii care se intrepatrund, asa numitul "hoockless fastener no.2".

Daca intial era privit ca prea excentric, Armata Americana a dat tonul comenzilor pentru articolul vestimentar.


Fermoarul multifunctional, brevetat de roman

Un inventator roman, Lucian Balan, a considerat ca fermoarul are multe calitati nedescoperite si a inventat "fermoarul multifunctional", inventie pe care de altfel a si brevetat-o.

"Fermoarul multifunctional" are prevazut un fel de contact , care produce zgomot sau lumina cand fermoarul este deschis. Acest fermoar este facut special pentru genti, pentru cazurile in care se cauta ceva in geanta pe intuneric sau pentru cazurile in care cineva incearca sa fure din geanta. Deocamdata, acest fermoar nu se gaseste disponibil pe piata.


Foto: stiri.com.ro

FOTO! Cele mai frumoase fotografii cu Pamantul, realizate de GeoEye... VIDEO! Protest in craterul celebrului vulcan Vezuviu...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x