Antena Căutare

Inventatorul tigarilor, responsabil de moartea a 100 de milioane de persoane? De la o mica afacere, la o industrie globala

Fara sa vrea, "tatal" tigarilor se afla la originea a peste 100 de milioane de decese produse in cursul secolului XX de cancerul pulmonar asociat cu fumatul

Pe scurt, povestea suna cam asa: in 1880, la varsta de 24 de ani, James Buchanan Duke a intrat in afacerile cu tigari, devenind patronul unei mici fabrici ce producea tigari gata facute, pe atunci un produs putin raspandit. Tigarile erau rulate manual, hartia fiind rasucita la capete pentru a le inchide. Afacerea s-a extins, doi ani mai tarziu, atunci cand impreuna cu un mecanic numit James Bonsack, a pus la punct o masina ce producea tigari in mod mecanizat, mult mai rapid. Noile tigari erau deschise la capete, astfel ca au fost necesari aditivi, glicerina, zahar, melasa si diverse chimicale, pentru a impiedica uscarea excesiva a tutunului.

Acum, insa, se punea problema vanzarilor. Daca pe vremea productiei manuale muncitoarele rulau cca. 200 de tigari pe zi, acum fabrica producea zilnic 120.000 de tigari, o cincime din consumul de tigari de pe tot teritoriul Statelor Unite. Producea mai mult decat se putea vinde, deci a fost nevoie de o strategie prin care sa atraga mai multi clienti. Astfel, Duke a sponsorizat curse de masini, a impartit gratis tigari la concursurile de frumusete, a plasat reclame in reviste si a atasat pachetelor de tigari cartonase cu imagini ce puteau fi colectionate. A subliniat, in campaniile de reclama, caracterul modern si igienic al noilor sale tigari, produse mecanizat, spre deosebire de cele rulate manual, ce implicau folosirea mainilor si a salivei. Numai in 1889, a cheltuit pe reclama 800.000 dolari, echivalentul a 25 milioane de dolari in banii actuali.

Duke a preconizat fumarea tigarilor in locuri in care trabucurile sau pipa nu erau permise, de exemplu in restaurante sau saloane si a dus o campanie intensa pentru raspandirea fumatului in randul femeilor.

Duke si-a extins operatiunile si pe alte continente: a fondat, impreuna cu firma britanica Imperial Tobacco, concernul British American Tobacco si a castigat enorm prin exporturi si, mai apoi, prin externalizarea productiei in tari precum China, acolo unde a detinut jumatate din piata de tigari, pana in 1952, cand si-a sistat operatiunile in aceasta tara, la cererea guvernului chinez.

Duke a controbuit, astfel, in mod esential la transformarea afacerilor cu tigari intr-o industrie globala.

E drept, el nu stia ca fumatul tigarilor produce cancer si favorizeaza instalarea unei intregi cohorte de alte boli. Dar azi se stie acest lucru, de aceea, criticii insista asupra responsabilitatii pe care o au toti cei implicati in acest segment al afacerilor, de la companiile producatoare de tigari pana la firmele ce realizeaza campaniile de reclama.

Consumul de tigari este in continuare in crestere, spun specialistii. Organizatia Mondiala a Sanatatii avertizeaza ca, in lipsa unor masuri preventive eficiente, 100 de milioane de oameni vor muri din cuza fumatului in urmatoarele 3 decenii, adaugindu-se celor 100 de milioane care au murit deja din cauza tigarilor, in cursul secolului XX.

Foto: hmdb.org

E mic, mic, mic si este pe cale de disparitie. “Soarecele optic” va deveni piesa de muzeu... Asa arata ultima gaselnita a celor de la Mercedes: Ener-G-Force...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x