Potrivit studiilor, „mirosul de oameni bătrâni” e ceva real, care nu dispare indiferent de igienă. Un expert în longevitate susține că un ingredient poate ajuta în acest sens.
Acest miros nu are legătură cu igiena. În schimb, provine dintr-un proces chimic care se dezvoltă cu vârsta, scrie Daily Mail.
Leslie Kenny, fondatorul Oxford Healthspan, susține că un ingredient consumat de câteva ori pe săptămâna poate duce la eliminarea acestui miros.
Ingredientul poate fi integrat în ușurință în majoritatea dietelor.
Mâncarea care ar putea elimina „mirosul de oameni bătrâni”, potrivit experților
Kenni susține că ciupercile reprezintă mâncarea care ar putea elimina „mirosul de oameni bătrâni”, dacă sunt consumate de până la 4 ori pe săptămână.
Acel miros e cauzat de un compus numit 2-nonenal. Acesta se formează atunci când omega-7, ce se găsește în sebumul pielii, se descompune prin oxidare. Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, corpul lor produce din ce în ce mai puțini antioxidanți. Aceștia protejează, de obicei, lipidele din piele de la degradare.
În același timp, înlocuirea celulelor încetinește. Ceea ce permite compusului 2-nonenal să se acumuleze și să rămână pe piele.
Citește și: Alimente care încetinesc procesul de îmbătrânire. De ce îți mențin organismul mai tânăr
Fenomenul a fost documentat inițial într-un studiu japonez din anul 2010. Potrivit cercetării, 2-nonenal a fost prezent doar în cazul persoanelor cu vârsta de peste 40 de ani, indiferent de gen sau de obiceiurile de igienă.
„A fost primul studiu care a demonstrat că există un „miros de oameni bătrâni”, care se dezvoltă mai târziu în viață,” a declarat Kenny.
„E echivalentul „ruginirii” sebumului,” a declarat Kenny. „Și problema e exacerbată de faptul că adulții mai în vârstă nu își schimbă celulele pielii la fel de repede precum oamenii tineri. Ceea ce înseamnă că această piele „ruginită” se strânge și capătă un miros și mai puternic.”
Dar ciupercile, mâncarea care ar putea elimina „mirosul de oameni bătrâni”, ar putea combate acest proces, potrivit lui Kenny.
De ce pot combate ciupercile acest miros
Mirosul rămâne pe piele, haine și așternuturi. Dar ciupercile ar putea oferi o soluție. 2 compuși rari, care se găsesc în ciuperci, ergotioneina și spermidina, combat formarea compusului 2-nonenal.
„Ciupercile reprezintă mâncarea perfectă pentru a combate acest miros,” a declarat Kenny.
Kenny a recomandat consumul regulat de ciuperci, ideal de 3-4 ori pe săptămână. Ergotioneina este un amino acid natural și un antioxidant puternic, care protejează sebumul de degradarea în 2-nonenal.
Corpul uman nu poate produce ergotioneina. Se găsește într-un volum mare doar în ciuperci, mai ales cele shiitake, pleurotus și champignon.
Citește și: Ingredientul pe care nu trebuie să îl pui vreodată într-un sandwich, potrivit experților. De ce ar fi greșit
Spermidina promovează autofagia. Acesta e un proces prin care celulele vechi sunt înlocuite mai repede.
„Consumul regulat de plante care includ spermidina, inclusiv ciuperci, mazăre și soia, poate activa autofagia,” susține Kenny.
Studiul a fost publicat în Journal of Traditional and Complementary Medicine. În cercetare, 80 de adulți cu vârsta cuprinsă între 50 și 79 de ani au luat doze zilnice de ciuperci champignon, timp de 4 săptămâni. Voluntarii au fost împărțiți în 4 grupuri, care au primit 0, 50 mg, 500 mg sau 1.000 mg de extras pe zi. Grupul care a consumat cea mai mare cantitate de extras de ciuperci a prezentat cea mai mare scădere a acestui miros.