Antena Căutare

Mărturisire șocantă după tragedia de la Bophal: „Toți respiram moarte!”

Zeci de mii de oameni au murit în doar 24 de ore de la o scurgere de gaz toxic în India. Acesta a fost considerat fiind cel mai grav dezastru industrial din istorie

Zeci de mii de oameni au murit în doar 24 de ore de la o scurgere de gaz toxic în India. Acesta este considerat fiind cel mai grav dezastru industrial din istorie.

De-a lungul timpului, lumea a fost măcinată de multe catastrofe industriale, însă cea petrecută în urmă cu 36 de ani, la Bophal (India) le depășește pe toate ca intensitate. Într-o țară cu o populație în continuă creștere, episodul petrecut în ziua de 3 decembrie 1984 rămâne definiția supremă a morții.

Aproape 12 000 de suflete s-au prăpădit în doar câteva ore după ce aproape 40 de tone metilizocianat* s-au pulverizat în atmosferă. Povestirile despre nenorocirea produsă la Uzinele Union Carbide a captat atenția întregii lumi, iar imaginile și fotografiile suprinse după dezastru au îngrozit omenirea ani de-a rândul.

Cei care au scăpat povesteau cum semenii lor se stingeau pe picioare fără nicio șansă de a se opune: „Toți respiram moarte. În câteva zile numărul victimelor a ajuns la 15.000, însă sunt sigur că niciodată nu se va afla numărul exact al celor dispăruți. Ceva mai îngrozitor nu se poate întâmpla. Am văzut mame și copii fără viață, am văzut tot ce e mai rău”, rememorează Arnav, unul dintre cei care au avut norocul să rămână în viață.

Experţii subliniază că în Bhopal s-au înregistrat neobişnuit de mulţi copii născuţi cu defecte sau care au deficienţe de dezvoltare, precum şi diferite forme de cancer, diabet şi alte boli cronice. Aceste boli nu apar numai în rândul supravieţuitorilor accidentului, dar şi în rândul unor persoane născute cu mulţi ani mai târziu.

Locul fostei fabrici de pesticide a fost abandonat şi preluat în 1998 de guvernul din Madhya Pradesh, dar ecologiştii avertizează că zona este contaminată în continuare.

Printre cele opt persoane condamnate se numără foşti responsabili importanţi din compania Union Carbide, printre care omul de afaceri indian Keshub Mahindra, care a fost preşedintele fillialei indiene a societăţii în momentul producerii accidentului.

Peste 10 judecători s-au ocupat de acest dosar din 1987, când Biroul central de investigaţii din India a inculpat 12 persoane pentru "omucidere din culpă". Acuzaţii riscau până la 10 ani de detenţie.

Însă, în 1996, Curtea Supremă indiană a redus acuzaţia la "omor prin neglijenţă", pedepsită cu maxim doi ani de detenţie.

În urmă cu 20 de ani, Union Carbide a plătit guvernuluui indian compensaţii de 470 de milioane de dolari. Potrivit Dow Chemicals, care a cumpărat compania în 1999, acel acord exclude revendicarea de noi despăgubiri.

* Metilizocianatul este un precursor pentru fabricarea multor insecticide folosite în lumea întreagă. Această substanţă afectează ochii, sistemul nervos și aparatul respirator.

Elizabeth Taylor, bănuită că ar fi făcut parte dintr-o rețea care făcea trafic cu medicamente!... Cel mai mare păianjen din lume! E de dimensiunea unui câine de talie mică și a fost supranumit "mâncătorul de păsăr...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x