Live acumAcces Direct
Prime Time 20:30Asia Express - Drumul Dragonului

Memento mori: cum erau realizate fotografiile post-mortem și de ce

Cum erau realizate fotografiile post-mortem, o practică născută în epoca victoriană și care era tehnica fotografică utilizată. Până la mijlocul secolului al XIX-lea, fotografia era considerată un lux pe care puțini și-l permiteau, iar fotografiile post-mortem - portret memorial sau „memento mori”, erau singurele dovezi ale existenței indivizilor. Fotografia post-mortem era un act de nostalgie și sentimentalism, iar pentru mulți era un adevărat privilegiu.

fotografiile post mortem

Cum erau realizate fotografiile post-mortem, o practică născută în epoca victoriană, și care era tehnica fotografică utilizată. Până la mijlocul secolului al XIX-lea, fotografia era considerată un lux pe care puțini și-l permiteau, iar fotografiile post-mortem - portret memorial sau „memento mori”, erau singurele dovezi ale existenței indivizilor. Fotografia post-mortem era un act de nostalgie și sentimentalism, iar pentru mulți un adevărat privilegiu.

O fotografie post-mortem (cunoscută și sub numele de portret memorial sau „memento mori”) este un tip de reprezentare fotografică apărut în epoca victoriană. Aceasta are ca scop imortalizarea unei persoane recent decedate și este o parte componentă a doliului practicat în Europa și America secolului XIX.

Fotografierea celor morți a fost o practică ce s-a extins rapid după apariția fotografiei, în Paris, Franța, practică care s-a extins și în alte țări. În realizarea acestui tip de fotografie, cadavrul era îmbrăcat în haine pe care le purta și în timpul vieții și era așeazat alături de familie, prieteni pentru poza de grup sau era fotografiat aparte. Actul în sine nu era privit ca unul... morbid, ci mai dregrabă unul plin de nostaligie și sentimentalism, iar alții văzându-l ca pe un adevărat privilegiu.

Memento mori cu ajutorul unui dagherotip

În zilele noastre nu ne putem imagina viața fără fotografie, iar tehnologia ne permite să imortalizăm momentele fericite. Această artă se bucură de aproape două veacuri de existență, iar părinții acestei arte sunt fizicianul Joseph Nicéphore Niépce (1765- 1833) și Louis Jacques Mandé Daguerre 1787 - 1851.

Aparat dagherotipie

Procedeul tehnic prin care s-au realizat primele fotografii se numește dagherotipie (n.red după numele lui Louis Jacques Mandé Daguerre, cel care l-a inventat). Puțin mai înainte, Joseph Nicéphore a produs prima imagine fotografică în cameră obscură folosind asfalt pe plăcuțe de cupru tratate cu ulei de levănțică, procedeu ce impunea expuneri îndelungate.

Într-un daghereotip, imaginea se formează într-un amalgam de mercur și argint. Vaporii de mercur produși de încălzirea mercurului lichid sunt folosiți pentru developarea plăcuței de cupru acoperită cu un strat de argint devenit fotosensibil prin tratarea cu vapori de iod, ceea ce duce la formarea de cristale de iodură de argint pe suprafața argintată.

În plină perioadă Instagram, Snapchat și alte astel de aplicații moderne, este dificil să ne imaginăm însă valoarea unui dagherotip din anii 1838, perioadă de epocă victoriană în istoria Regatului Marii Britanii, care a coincis cu o primă parte din La Belle Epoque din Franța ( În Marea Britanie, anii Belle Époque corespund sfârșitului epocii victoriene și începutul epocii eduardiene, din timpul domniei regelui Eduard al VII-lea. Ca un tabolu de ansamblu al acestei epoci - în Germania, Belle Époque coincide cu wilhelminismul, iar în Rusia cu domniile țarilor Alexandru al III-leași Nicolae al II-lea, iar în România este perioada care acoperă domnia regelui Carol I).

Pe atunci, oamenii aveau, în sfârșit, ocazia de a păstra ”imaginea vie” a celor dragi, chiar și într-o manieră halucinantă, cum ar fi aceste fotografii post-mortem. Și, oricât de morbid ar părea, în timpul erei victoriene îndeosebi, oamenii le făceau astfel de fotografii celor pe care îi iubeau pentru a le păstra memoria vie, dar și ca pe un memento mori (n.red. latinescul ”nu uita că vei muri”).

Fotografia, un lux pe care puțini și-l permiteau

Până la mijlocul secolului al XIX-lea, fotografia era considerată un lux pe care puțini și-l permiteau, iar fotografiile post-mortem erau o practică acceptată în acele timpuri.

La început, imaginea era creată pe o placă de cupru argintată, iar ulterior aceasta a fost înlocuită cu materiale mai ieftine, precum metal subțire sau hârtie. După ce prețul materialului fotografic a scăzut, iar numărul fotografilor a crescut, prin anul 1850, tot mai mulți oameni plăteau pentru o poză de familie, iar cele mai dese cereri erau pentru imortalizarea momentelor pe patul de moarte.

1860. O fotografie post-mortem a unui bărbat. Trupul său este așezat în așa fel încât ar fi în viață

Deși sună tragic, pentru familiile sărace, fotografiile post-mortem erau singurele poze de familie pe care le aveau, acesta fiind și motivul pentru care practica era atât de des întâlnită. Spre deosebire de azi, când toți avem numeroase fotografii în diverse momente ale vieții, la finele lui 1800 - începutul lui 1900, o persoană putea să moară fără să lase în urmă niciun portret fotografic.

Fotografiile post-mortem sunt imagini extrem de dure și greu de privit astăzi: mame care pozau cu copiii lor morți în brațe sau pe pat, arătând ca și când ar dormi. În plus, există numeroase portrete ale căror personaje centrale sunt defuncții, plasați în mijlocul membrilor familiei.

În afară de generalizarea imaginilor post-mortem, un alt motiv important pentru astfel de fotografii neobișnuite era amenințarea bolilor extrem de agresive, un pericol la tot pasul în acea perioadă a medicinei pre-moderne.

Boli precum holeră, scarlatină, rujeolă, rubeolă, difteria și tifos au curmat viețile a numerose persoane, cele mai multe victime fiind în rândul bebelușilor. O astfel de fotografie post-mortem avea menirea să aline durerea familiei celor pierduți.

Începuturilor fotografiilor de tipul memento mori cuprindeau, de regulă fața și corpul, dar aproape niciodată sicriul. Una dintre sarcinile fotografului era să pregătească trupul decedatului și să-l facă să pară mai „realist” sau ca și cum ar fi adormit. BBC notează că „expunerile îndelungate la realizarea fotografiilor au însemnat că morții erau adesea văzuți mai clar decât figurile încețoșate în cazul celor vii, această discrepanță venind din cauza lipsei lor de mișcare”, fapt ce oferea imaginilor un aspect suprarealist.

Obiceiul fotografiilor post mortem din epoca victoriană mergea până într-acolo încât un exemplar al acestora era mereu păstrat în studiourile foto pentru a putea fi imprimat pe cărți și oferit ulterior prietenilor celor decedați în amintire. Unele dintre aceste cărți de portret arătau și mai înfiorătoare, deoarece, de obicei, ochii defunctului erau pictați.

Fotografiile post-mortem, astăzi

Astăzi, fotografiile post-mortem sunt eliminate aproape în totalitate, deși acest obicei ar mai exista în anumite părți din Estul Europei. Totuși, acest timp de imagini este utilizat adesea în practicile poliției sau ale patologiei.

Citește și:

Ziua Mondială a Fotografiei, 19 august. Primele fotografii din istorie și primul selfie| FOTO

FOTOGRAFIA FOTOGRAFULUI FOTOGRAFIAT ÎNGENUNCHEAT: "Când vezi copii murind în fața ta îți mai arde să declanșezi?”

Fanatik.ro

Salvatorul SMURD care a intervenit cu elicopterul la accidentul propriului copil: "Plângea, dar...

Observator Antena 1

Alexandra, dispărută în Borșa, găsită de polițiști

Observator Antena 1

Il recunosti? A MURIT in urma cu putin timp! Socul zilei in Romania!

Spynews.ro

EXCLUSIV. Ce avere i-a lăsat preotul gay soțului român mai mic cu 54 de ani! Pastorul a murit!

Spynews.ro

Pandemia de coronavirus le provoacă fiori elevilor care susţin examenele: "Mi-e frică să nu...

AntenaSport

Vestea pe care o aştepta întreaga lume. Un cunoscut medic italian spune că noul coronavirus...

AntenaSport

Daniela Crudu este istorie! Mihai Costea, într-o nouă relație cu o altă bombă sexy din lumea...

Antenastars.ro

Are sau nu are coronavirus? Horia Moculescu, primele declarații după ce a fost testat: „Am...

Antenastars.ro

1 IUNIE | Uite cum arătau 25 de artiști în copilărie!

Zu TV

CINCI artiste de la noi care au scris piese pentru copiii lor

Zu TV

5 zodii care redescoperă dragostea în 2018 – Cea mai iubită zodie este…

tvhappy.ro

Rețetă compot de vișine. Rețeta de la bunica, simplă și fără conservant

Playtech.ro

Jocul cu animale care îți dezvăluie personalitatea. Ce animal vezi prima dată?

Playtech.ro

ALERTĂ! Gigi Becali face primul transfer important la FCSB. Super lovitura la care a lucrat în...

Telekomsport.ro

Lia Olguța Vasilescu, în stare de șoc. Cum a fost surprins soțul ei. Este incredibil ce a...

Capital.ro

Mama Luizei Melencu, mesaj sfâșietor. Durere de nedescris. Ce se întâmplă cu tânăra

Impact

Vorbea de ceva timp pe internet cu o fată și i-a cerut numărul de telefon. Doar că tânăra...

Antena3.ro

Scapă de stres imediat! Specialiștii îți dau răspunsul. 4 metode benefice din primul moment

Voxbiz.ro

De ce este Mercedes-Benz Cobra cea mai fiabila masina din lume? Pana la 800.000 de kilometri nu...

Cars.ro

COVID-19. Avem voie să ne scăldăm în piscină sau mare? Specialiștii americani au răspuns

Jurnalul
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro