Antena Căutare

Misterul pământului care face valuri atunci când pășești pe el. Explicația imaginilor care par trucate

Un clip cu două tinere care distrau pe un teren ce se mișca la fiecare pas pe care-l făceau a devenit viral pe TikTok. Fetele au trezit curiozitatea internauților care au vrut să afle ce se întâmplă cu pământul care face valuri.

colaj de imagini cu femei care merg pe turbarie Galerie
Un clip cu două tinere care distrau pe un teren ce se mișca la fiecare pas pe care-l făceau a devenit viral pe TikTok | Captura TikTok

Se pare porțiunea aceea de pământ poartă numele de ”wetland” sau, pe românește, ”turbărie” și zone de acest tip se găsesc în țara noastră.

Ce este turbăria

Turbăria este un biotop caracterizat printr-un teren umed mlăștinos, un loc mocirlos și acoperit cu vegetație. Din punct de vedere al reliefului, turbăria se formează într-o depresiune de teren, fără scurgere, pe care se adună și stagnează apa într-un strat subțire, deseori nepermanent.

Există mai multe tipuri de turbărie: oligofrenă și mlaștina eutrofă.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Prima este o situată la o înălțime relativ mare, cu o floră și faună specifică, cu precădere mușchi. În zonele respective, se găsesc depozite de turbă, iar exploatarea lor și agricultura intensivă distrug echilibrul ecologic al regiunii. Asemenea regiuni mai mari se găsesc în Siberia de Vest și Canada.

Citește și: Nicola Sullivan pare o femeie normală până renunță la hainele sport. Copiii ei nu pot să o privească, iar străinii o evită

De cealaltă parte, smârcul ori tinovul (mlaștina eutrofă) este situat la o altitudine relativ joasă. Ele se găsesc pe terenuri plane sau ușor concave unde pânza de apă freatică este aproape de suprafață, pe cursurile inferioare ale unor ape curgătoare bogate în meandre sau la gurile lor de vărsare, precum Delta Dunării.

Zonele de turbărie variază foarte mult din cauza diferențelor regionale și locale în soluri, climă, hidrologie, chimia apei, vegetație și alți factori, inclusiv perturbarea umană. Ele se găsesc de la tundră la tropice și pe fiecare continent, cu excepția Antarcticii.

Citește și: A vrut să-și remobileze casa, însă nu se aștepta să găsească asta când a golit locuința. Ce se afla în unul dintre pereți

Turbăriile sunt răspândite în România

Puțini știu faptul că în România există o mulțime de turbării în zonele umede, mai ales în zona montană și deluroasă a Carpaților. Peste 7.000 de hectare din pământul țării au straturi de turbă care au o grosime medie de 2-3 metri. Uneori acestea ating chiar și 10, însă sunt prezente și cele foarte subțiri, ce au o grosime de 1 metru.

Cea mai mare rezervație de turbă din România se găsește în Poiana Stampei, la Tinvoul Mare, județul Suceava. Zona a fost declarată monument al naturii în 1955 și este situată la 20 de kilometri de Vatra Dornei.

Citește și: Creatura ciudată, cu chip uman și corp de pasăre, care a fost prinsă în plasele unui pescar. Ce este

Rezervația găzduiește o zonă umedă ce adăpostește o mare varietate de vegetație higrofilă datorită mlăștinillor, fânețelor, pădurilor.

A vrut să-și remobileze casa, însă nu se aștepta să găsească asta când a golit locuința. Ce se afla în unul dintre pereț... Nicola Sullivan pare o femeie normală până renunță la hainele sport. Copiii ei nu pot să o privească, iar străinii o evi...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x