Antena Căutare

Model pentru Africa: Povestea impresionanta a unei tinere orfane din Zimbabwe, care si-a luat viata in propriile maini

A trait intr-o saracie greu de imaginat, si-a pierdut tatal cand avea doar cinci ani, iar mama ei a fost rapusa de o crunta boala in urma cu un an. La cei 14 ani ai sai, o adolescenta din Zimbabwe si-a luat viata in propriile maini si a reusit sa dea o lectie tuturor tinerilor din Africa de Sud, care au avut aceeasi soarta ca ea. Faceti cunostinta cu Maud Chifamba, tanara minune a Africii. Afla-i povestea in randurile de mai jos!

Saracia in care a crescut Maud nici nu are cuvinte pentru a fi descrisa, iar la asta mai adaugati si pierderea parintilor la o varsta frageda. Cu toate aceste impedimente marcante, adolescenta a reusit sa marcheze un record in Africa de Sud, fiind fericita (si norocoasa!) posesoare al titlului de "cel mai tanar student de la o universitate din Africa de Sud", conform oficialilor universitatii.

Maud, care s-a nascut pe 19 noiembrie, 1997, a reusit sa intre, la varsta de 14 ani, la una dintre cele mai prestigioase universitati din partea sudica a continentului african. Cu un nivel intelectual ridicat si multa dragoste pentru cultura, tanara a castigat o bursa de patru ani de zile, in valoare de 10.000 de dolari, dupa ce cu un an inainte a fost unul dintre putinii studenti care au reusit sa treaca examenul la categoria "avansati".

Nu a durat decat o saptamana pana cand Maud s-a acomodat in mediul universitar. "Ma bucur de aceasta experienta", a spus tanaram citata de Zimbabwe News Day. "Este mult mai bine decat m-am asteptat. Chiar ma bucur de cursuri". Insa, inainte sa isi gaseasca acest loc onorant la universitatea, Maud a trebuit sa treaca prin cateva provocari financiare si sociale.

Nascuta intr-o familie saraca de vanatori, din comunitatea Chegutu, Maud si-a pierdut tatal la frageda varsta de cinci ani. Mama ei a fost rapusa de o boala crunta anul trecut. Cei doi frati ai ei, care lucreaza ca muncitori la o ferma din apropiere, nu si-au permis sa ii plateasca nici macar cursurile la o scoala formala, asa ca Maud a inceput sa studieze viguros acasa, pe cont propriu. Inarmata cu determinare, adolescenta si-a concentrat eforturile asupra studiului, respectand cu strictete un program in care citea timp de cel putin 8 ore zilnic.

"Am studiat pe branci. O mare parte a zilei si, uneori, chiar si noaptea. Acest lucru m-a motivat sa invat si mai mult, deoarece stiam ca nimeni din jurul meu nu ma va putea sustine sa imi depasesc conditia. Stiam ca trebuie sa fac ceva cu viata mea, iar acesta era pasul esential", a mai spus Maud. Inzestrata cu inteligenta nativa, viitorul promitator al lui Maud a putut fi observat inca din primii ani ai copilariei. Aptitudinile remarcabile i-au determinat pe profesorii din clasa primara sa o transfere de la clasa a 3-a, la a 6-a.

"Este un fenomen”, a declarat Gershem Pasi, sponsorul principal al lui Maud. "Are incredere in ea, este eficace si unica. Nu te astepti ca un copil cu asemenea impedimente finaciare si sociale sa ajunga atat de departe”.

Zimbabwe are o rata de alfabetiare in randul adultilor de 92%, procentajul cel mai ridicat din Africa, potrivit UNICEF.

Foto: newzimbabwe.com

Un nou document istoric zguduie crestinismul! "Evanghelia sotiei" arata ca Iisus nu a fost celibatar... Mai aproape de alte galaxii! NASA anunta ca deplasarile cu viteza luminii sunt realizabile...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x