Antena Căutare

Mona Lisa. Cum a ajuns Picasso suspect în furtul celui mai valoros tablou din lume

Mona Lisa, unul dintre cele mai celebre tablouri, a fost furat de la Luvru în 1911. Află întreaga poveste a jafului și cum Picasso a ajuns suspect în acest furt din articolul de pe a1.ro

Mona Lisa, unul dintre cele mai celebre tablouri, a fost furat de la Luvru în 1911. Află întreaga poveste a jafului și cum Picasso a ajuns suspect în acest furt din articolul de pe a1.ro

Mona Lisa este celebra pictură creată de Leonardo da Vinci. De-a lungul anilor, mulți critici au dezbătut acest faimos tablou care a stârnit numeroase controverse. Mona Lisa este una dintre cele mai reprezentative piese ale Renașterii și a născut de-a lungul istoriei multe pasiuni. În 1911 a fost obiectul unui mare scandal atunci când a fost furat din Muzeul Luvru.

Mona Lisa – Cea mai cunoscută pictură din lume

Pictura este mică, măsurând doar 77 x 53 cm, iar culorile folosite sunt sumbre. Nici semnată, nici datată, lucrarea lui Leonardo da Vinci a fost pictată pe lemn de plop. Experții spun că a fost realizată între anii 1503-1506 de vreme ce așa spune Giorgio Vasari (1511-1574), primul biograf al artistului, în lucrarea Viețile pictorilor, sculptorilor și arhitecților, publicată la Florența în 1550.

De fapt, Vasari este cel care a numit primul opera lui Leonardo Mona Lisa, care, până atunci, nu avea nicio denumire. Mona Lisa depășește caracterul de portret al unei persoane, oricât de interesantă ar fi fost aceasta, și se ridică la valori generale și semnificații ample pe planuri multiple.

Potrivit lui Giorgio Vasari, Leonadro a început portretul la Florența, în 1503 și l-a terminat după patru ani. Artistul nu s-a despărțit niciodată în acest timp de pictura sa, fapt pentru care, este foarte probabil să o fi dus la Amboise, unde regele Franței, Francisc I, îl chemase. Regele i-a cerut să-i vândă portretul însă artistul a refuzat. Doi ani după aceea, cu puțin timp înainte de moartea lui Leonardo da Vinci, suveranul francez a cumpărat capodopera cu 12.000 de franci.

În anul 1625 tabloul era deja la Fontainebleau unde, un anume Cassiano dal Pozzo, făcând un inventar al picturilor casei regale numește acest portret Gioconda, așa cum este el cunoscut în Franța. În timpul lui Ludovic al XIV-lea i se va acorda o importanță deosebită, fiind expus la Versailles, în Cabinetul Regelui. După Revoluția Franceză este expus la Luvru. Napoleon Bonaparte l-a luat pentru propriul său dormitor, din Palatul Tuileries. Din anul 1804 a fost expus în noul muzeu al Luvru-lui unde, de atunci încolo, a încântat milioane de oameni.

Tabloul este expus și astăzi cu explicația Portretul Lisei Gherardini, soția lui Francesco del Giocondo.

Mona Lisa – Furtul celui mai valoros tablou din lume

Gioconda se afla expusă în Muzeul Luvru și zâmbea misterios vizitatorilor din Sala Pătrată, atunci când a dispărut de la locul său pe 21 august 1911.

Muzeul Luvru are o suprafață de aproximativ 200.000 m², iar sistemul de camere, curți, poduri și beciuri sunt legate între ele cu pasaje și coridoare care nu erau în totalitate cunoscute de angajații instituției. Pe deasupra, existau doar un număr de 120 de paznici și supraveghetori pentru colecții, iar noaptea gardienii înarmați făceau un rond la fiecare două ore.

Ziua în care tabloul a fost furat era o zi de luni și muzeul era închis după vechea tradiție care spune că prima zi a săptămânii este dedicată curățeniei în muzeu. Tocmai din această cauză paza era redusă. Abia în după-amiaza acelei zile se constată lipsa tabloului de pe perete, dar nimeni nu se îngrijorează pentru că el putea să fi fost dus într-un atelier de reproduceri al muzeului.

A doua zi, pe 22 august, în jurul orei prânzului, este găsită rama tabloului sub casa unor scări. Muzeul este golit în grabă de vizitatori și pentru prima dată apare zvonul unui jaf. Tabloul împreună cu sticla și rama cântăreau 40 de kg și se pare că fuseseră prea grele pentru hoț,care luase cu el doar pictura.

Marți, 22 august ediții speciale ale ziarelor anunțau pentru prima dată dispariția capodoperei lui Leonardo. Publicația „l’Illustration” oferea o recompensă de 10.000 de franci pentru informații utile și 50.000 de franci pentru readucerea tabloului. Dacă înapoierea tabloului avea să se facă până la data de 1 septembrie se mai adăugau 5.000 de franci.

Mona Lisa – Pablo Picasso a fost unul dintre suspecți

Pentru a prinde făptașul, poliția a făcut un experiment. Un colaborator mai puțin cunoscut al muzeului a fost pus să scoată un tablou din ramă și să plece cu el.

Pe de altă parte, la redacția ziarului „Paris– Journal ” s-a prezentat un individ care a declarat că de-a lungul timpului a sustras mai multe obiecte de mici dimensiuni din Luvru. Aceste cazuri demonstrau slaba supraveghere a muzeului francez.

Printre cei bănuiți că ar fi putut comite furtul s-a numărat Pablo Picasso. Cu doi ani înainte de incident un prieten al scriitorului Guillaume Apollinaire a sustras din Luvru câteva statuete și măști. Două dintre ele le-a dăruit lui Picasso, cu rugămintea să nu le expună. Acesta le-a pus într-un dulap și a uitat de ele. Peste ceva timp, hoțul s-a lăudat unui ziar cu isprava sa, ca apoi să facă dispoziții exacte poliției.

Lui Apollinaire i-a fost percheziționată casa și ambii artiști s-au speriat. Au vrut să pună obiectele într-un cufăr pe care să-l arunce în Sena, dar apoi s-au hotărât să le predea redacției „Paris-Journal”. Appolinaire a fost arestat și după alte două zile Picasso a fost dus la judecătorul de instrucție. Cazul însă s-a lămurit.

Astfel, poliția a decis să aștepte până în data de 24 august. Modul de operare al hoțului i-a făcut să creadă că un profesionist săvârșise fapta de vreme ce el nu lăsase nici o urmă, se strecurase în muzeu fără să trezească bănuieli și lăsase rama și sticla intacte.

Mona Lisa – Reîntoarcerea tabloului

În decembrie 1913, negustorul italian de artă, Alfredo Geri primește o scrisoare de la Paris în care îi este oferită Mona Lisa de către un anumit Vicenzo Leonardi. Acesta vorbește despre faptul că vrea să înapoieze Italiei un tablou care i-a fost luat cu forța. Geri îi cere sfatul lui Giovanni Poggi, directorul Galeriilor Uffizi și în urma consultărilor cu acesta decide să îi scrie lui Leonardi. Cei doi se întâlnesc după ce stabilesc un târg :500.000 de franci în schimbul tabloului.

Pe data de 11 decembrie 1913, Geri și Poggi sunt conduși de Vicenzo Leonardi la hotelul unde ținea ascuns tabloul lui daVinci. Dintr-o valiză cu fundul dublu și învelită într-o bucată de catifea roșie iese la iveală surâsul Mona Lisei.

Cei doi experți realizează că sunt în posesia adevăratului tablou, dar îl conving pe Leonardi că este nevoie de o analiză de autenticitate care se poate realiza doar în cadrul Galeriilor Uffizi. La Uffizi se despart de hoț cu promisiunea că îl vor contacta în ziua următoare.

Seara, Vicenzo Leonardi este arestat și supus unui lung interogatoriu. După câteva ezitări recunoaște că numele său real este Vicenzo Peruggia și că a fost zugrav la Luvru. Dar lui îi plăcea să se numească pictor decorator. Deși nu mai lucra în cadrul muzeului, era cunoscut acolo și nu a fost o mare greutate pentru el să intre în galerie pe data de 21 august. Înainte analizase felul cum tablou era prins în perete și dacă rama putea fi înlăturată.

În ziua cu pricina a dat jos tabloul de pe perete, a desfăcut rama și a fugit cu ea în Marea Galerie, apoi în Galeria celor șapte metri, de unde a trecut printr-o ușă tapetată și a coborât niște scări puțin folosite. Sub casa scărilor a dosit rama. S-a întors în sală, de unde a luat pictura pe care a ascuns-o sub halat. A scos-o din Luvru pe poarta care rămăsese nepăzită din cauză că paznicul se dusese în altă curte să ducă apă.

Citește și :

Tabloul "Mona Lisa" a fost mutat din Salle des États a Muzeului Luvru

Leonardo da Vinci a pictat si o variantă nud a Mona Lisei. Cum arată, de fapt, Gioconda goală

Sursă foto: cincinatti.com

Imaginile care au emoționat o lume întreagă! Un ospătar, gest extraordinar pentru un veteran al celui de-Al Doilea Războ... Bărbatul și-a instalat o cameră video în sufragerie, dar a trăit un șoc! Ce fenomen paranormal a surprins (VIDEO)...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x