Live acumObservator 19
Prime Time 20:00iUmor

A zăcut sub ruine timp de 2.000 de ani! O frescă erotică în care o femeie face amor cu o lebădă a fost descoperită la Pompei – FOTO

O frescă erotică în care o femeie face amor cu o lebădă a fost descoperită la Pompei, în stare excelentă, la aproape 2.000 de ani după ce a avut loc erupția devastatoare a vulcanului Vezuviului.

O frescă erotică în care o femeie face amor cu o lebădă a fost descoperită la Pompei, în stare excelentă, la aproape 2.000 de ani după ce a avut loc erupția devastatoare a vulcanului Vezuviului.

Culorile picturii murale sunt într-o stare excelentă de conservare. Această scenă de dragoste dintre regină şi Jupiter, tema centrală în mitologia antică, a fost găsită în dormitorul unei opulente reşedinţe pe Calea Vezuviului.

Descoperirea de la Pompei este „unică şi excepţională graţie acestei iconografii singulare, atât de explicită şi de senzuală", a spus pentru agenţia de presă Ansa, Massimo Osanna, directorul parcului arheologic. Culorile şi trăsăturile sunt de asemenea frumoase pe cât sunt de bine conservate, potrivit News.ro.

În aceeaşi încăpere a fost găsită o reprezentare a lui Priapus, zeul fertilităţii.

Această comoară a fost descoperită în cadrul unei campanii de renovare a încăperii, situată pe una dintre arterele principale ale oraşului, pe Calea Vezuviului. Pentru moment, arheologii continuă munca de curăţare pentru a îndepărta urmele de lavă.

Massimo Osanna a îndrăznit să lanseze o ipoteză. Proprietarul unei case opulente ar putea fi un "negustor bogat, poate un fost libertin, devenit nerăbdător să urce pe scara socială, înconjurându-se de reprezentaţii ale celor mai legendare povestiri ale mitologiei".

Jupiter, regele zeilor o vede pe Leda, soţia regelui Spartei, îmbăindu-se în fluviu şi se îndrăgosteşte de frumuseţea ei. El se va transforma într-o lebădă. Leda ia în braţe bieta pasăre. Atunci, zeul profită să se unească cu ea. Este una dintre cele mai imortalizate teme ale mitologiei de la Paolo Veronese la Salvador Dali, trecând pe la Michelangelo, Rubens şi Cézanne.

Fresca va fi probabil mutată pentru a fi corect protejată. La două milenii distanţă, ea va fi expusă publicului.