Antena Căutare

Observator Special: Povestea unui norvegian care vorbeste cu accent... ardelenesc

Este norvegian si vorbeste romaneste cu accent ardelenesc! Nu, n-a facut facultatea in Romania, deci nu i se trage de la anul pregatitor. A venit la noi in tara cand era om in toata firea, cu studiile terminate. Totusi, de ce romana si de unde accentul? De la femeia de care s-a indragostit, ardeleanca de-a noastra. Datorita ei a venit in Romania, datorita ei a predat la Sibiu si la Cluj si tot datorita ei preda acum intr-o celebra scoala din Norvegia. Prin ce se remarca? Prin facturile minime la intretinere.

Limba romana nu este in programa scolilor de pe langa Oslo. Insa, daca ar fi, ar avea cine sa o predea. Geir are toate motivele sa se laude cu scoala unde lucreaza. E unica nu doar in Norvegia, ci si in Europa, pentru ca e prima si cea mai mare cladire cu consum foarte redus de energie. E una dintre inovatiile puse in practica in ultimii ani in Norvegia. Chiar in miezul iernii, nu vezi copii tremurand de frig in banci, pe model romanesc.

Mai exact: “Este o cladire foarte compacta, cu peretii mai grosi, ferestrele au un nivel in plus si de aceea noi producem multa energie aici. Atat de multa energie, incat scoala isi permite sa joace si rol de furnizor pentru un bazin de inot, pentru un teren de hochei si chiar pentru o gradinita”, explica Ase Kalfoss, directoarea institutiei.

Nici factura la lumina nu-i incurca prea tare. Toate clasele au si ferestre care dau spre culoar. E un pic ciudat, pentru ca elevii vad tot ce misca pe holuri, iar cei de pe holuri vad tot ce misca in clasa.

Cand nu face pe ghidul pentru Antena 1, Geir preda limba germana la celebra scoala "verde" din Norvegia.

E primul lui loc de munca "acasa", dupa patru ani petrecuti in Romania, impreuna cu sotia. S-au cunoscut in Germania, la un curs. Apoi, norvegianul a luat lectii de limba romana pe internet. E drept, avea parte si de meditatii intensive in particular. Odata invatata limba, si-a facut bagajele.

Nu e an in care Geir si sotia lui sa nu faca doua drumuri in Romania. Asta cand nu vine Romania la el. Ceea ce, e drept, se intampla foarte rar.

Etichetele pufoase si copacii "mortali", in atentia parlamentarilor romani. Cele mai ciudate propuneri legisla... In Germania a fost organizat un concurs de aruncat brazii de Craciun...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x