Live acumObservator de weekend
Prime Time 20:00iUmor

„Îți tai capul într-o clipită!”. Omul după care a fost numită ghilotina a fost născut pe caldarâm, după ce mama lui a fost martoră la o crimă oribilă! Ce ar fi vrut să se știe despre el

Omul după care a fost numită ghilotina, Joseph Ignace Guillotin, nu a vrut să facă rău! Intenția lui a fost, de fapt, să diminueze cruzimea cu care erau executați condamnații la moarte, după ce, de altfel, mama lui i-a dat naștere înainte de termen, deoarece a fost martoră la o crimă oribilă.

Joseph Ignace Guillotin

Potrivit legendei, pe 28 mai 1738, mama lui, însărcinată, mergea pe o stradă din Saintes, Franța, când a intrat în panică, brusc. Un bărbat a început să urle înspăimântător. Era un condamnat la moarte, executat prin tragere pe roată. Oasele îi erau fărâmate cu un ciomag. Ea a născut imediat.

Joseph Ignace Guillotin a absolvit Universitatea din Bordeaux, cu un eseu despre artă ce i-a impresonat atât de mult pe iezuiți, încât l-au convins să intre în ordinul lor. Astfel, a devenit profesor de literatură la Colegiul Irlandez din Bordeaux. Totuși, Joseph s-ar fi simțit neîmplinit. Așa că a mers la Paris, ca să studieze medicină. A absolvit la Reims în 1768 și a devenit medic.

Mai târziu, s-a implicat și în politică. Deși s-a opus condamnării la moarte, Joseph Guillotin a propus ghilotina, în coutarea unei metode mai umane de a-I executa pe condamnații la moarte.

Contextul este următorul: La acea vreme, în Franța, de execuția prin decapitare „se bucura” doar nobilimea, iar decapitarea se făcea cu o sabie ori un topor și se întâmpla ca cei condamnați să nu moară imediat, ci să sufere teribil înainte de a deceda. Cei mai mulți infractori care primeau pedeapsa capital aveau parte de pedepse și mai crude – erau spânzurați sau, în cazuri și mai cumplite, erau trași pe roată.

„Îți tai capul într-o clipită!”. Omul după care a fost numită ghilotina a fost născut pe caldarâm, după ce mama lui a fost martoră la o crimă oribilă! Ce ar fi vrut să se știe despre el

Pe 1 decembrie 1789, Joseph Guillotin a făcut o adirmație în timpul unui discurs despre pedeapsa capital pe care a regretat-o ulterior. „Acum, cu această mașinărie, îți tai capul într-o clipită și nici măcar nu ai să simți ceva”. A apărut o glumă referitoare la această remarcă, ce ulterior s-a transformat într-un cântec.

Pentru tot restul vieții lui, Joseph Guillotin a regretat că această mașinărie a fost numită după el. Joseph nu a inventat ghilotina, ci doar a militat pentru alegerea ei ca instrument de execuție.

Prima ghilotină a fost construită de către un constructor german de instrumente muzicale, Tobias Schmidt. Ghilotina inițială avea lama cuțitului în formă de semilună, ce s-a dovedit eficientă în cazul experimentării pe oi. Apoi, forma lamei a fost schimbată într-una de trapez dreptunghic.

În ciuda faptului că publicul a ridiculizat comentariile lui Guillotin, toate propunerile acestuia au fost aprobate în cele din urmă. Pe 2 iunie 1791, Adunarea Națională a decretat că mașinăria de decapitat avea să fie singura metodă de execuție legală. Primul om care i-a căzut victimă a fost Nicolas Jacques Pelletier, în 1792. Apoi, ghilotina a domnit vreme de două secole. În Franța, pedeapsa cu moartea a fost abolită în anul 1981.

Joseph Guillotin a murit, la vârsta de 75 de ani, în locuința lui din Paris, în 1814. Odihnește în Cimitirul Père-Lachaise din capital Franței. A fost căsătorit cu Louise Saugrain, sora chimistului Antoine Saugrain.

Recomandari