Antena Căutare

Plantele din zona Cernobal s-au adaptat la nivelul ridicat de radiatii

Plantele care compun flora spontana din zona Cernobal, locul unde in aprilie 1986 s-a produs cel mai grav accident nuclear din istorie, s-au adaptat perfect la nivelul ridicat de radiatii care au contaminat solul, conform unui studiu publicat in ultimul numar al revistei Environmental Science and Technology, informeaza cotidianul New York Post

Aceasta abilitate de adaptare este legata de capacitatea plantelor de a-si modifica nivelul de proteine.

"Daca vizitati aceasta zona acum, nu ati crede ca acolo s-a intamplat un accident nuclear atat de grav", comenteaza Martin Hajduch, expert in genetica plantelor de la Academia de stiinte din Slovacia, unul dintre co-autorii studiului.

Cercetatorul slovac, alaturi de colegii sai, au cultivat seminte de in in sol contaminat din regiunea Cernobal si au comparat evolutia acestora cu niste seminte de in plantate in sol normal, fara continut radioactiv. Spre suprinderea lor, intre cele doua culturi de in exista foarte putine diferente - dintre acestea cea mai importanta fiind o diferenta de 5% in nivelul de proteine al organismelor vegetale. Aceste diferente ale nivelului de proteine au probabil legatura cu un mecanism de aparare al plantelor, capacitandu-le pe acestea sa reziste unui nivel ridicat de radiatii.

Desi plantele care au crescut in solul radioactiv sunt sanatoase, s-ar putea sa nu fie si bune pentru consum, a mai sustinut el.

Sursa: jurnalul.ro

Foto: forum. ebaumsworld.com

Eleva pedepsita si apoi "premiata" cu 33.000 de dolari pentru pozele sexy din telefon... VIDEO! Cum sa practici ciclismul sub apa...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x