Antena Căutare

Povestea iei românești – cum a reușit să rămână mereu la modă

Pentru cei mai mulți dintre noi, ia este asociată cu identitatea culturală. Însumează tot ce ține de tradiție, cultură, neam și este desigur unică în lume. Dar cum s-a ajuns aici puțini știu. La fel de puțini sunt și cei care știu să facă diferența între un produs comercial și unul cu valoare.

Povestea iei românești – cum a reușit să rămână mereu la modă
ie nationala

Pentru cei mai mulți dintre noi, ia este asociată cu identitatea culturală. Însumează tot ce ține de tradiție, cultură, neam și este desigur unică în lume. Dar cum s-a ajuns aici puțini știu. La fel de puțini sunt și cei care știu să facă diferența între un produs comercial și unul cu valoare, între o ie autentică și una copiată.

Din drag pentru ce înseamnă o ie romaneasca au luat naștere și afaceri ale celor care și-au propus să îmbrace frumos pe cei ce știu să aprecieze ia, precum și motivele tradiționale în general. Un exemplu de acest gen este Ie Nationala, magazin online ce a surprins publicul feminin și masculin deopotrivă cu opțiuni interesante, cu ii autentice, cu variante vestimentare ce au la bază desingul motivelor tradiționale. Însă ia rămâne un motiv central.

Ia, de la începuturi

Deși în vremurile străvechi nu existau atât de multe opțiuni de confecționare a articolelor vestimentare, acestea erau manual cusute, dar nu duceau lipsă de bun gust. Ia, cămașa populară pentru femei, era realizată din cânepă, lână, ulterior din bumbac tors la fuior. Dispunea de broderii, era încărcată cu decorații cusute și se purta la zile de sărbătoare.

Ca mesaj indirect, modul în care era confecționată o ie reprezenta atât statutul social, cât și vârsta sau apartenența la o anumită comunitate. Era o adevărată mândrie pentru orice femeie să fie admirată purtând o ie lucrată complex, atent, originală în rândul celorlalte. De-a lungul timpului însă atenția admiratorilor s-a mutat spre ținutele elegante, coafuri și tot ce înseamnă farmec și frumusețe feminină. Este adevărat că vremurile se schimbă, însă asta nu trebuie să însemne că unele lucruri sunt uitate. Așadar, ia a continuat să fie un simbol al frumuseții, al măiestriei și al darului creativității de a coase modele deosebite.

Tipuri de ii

Pe măsură ce au existat opțiuni, iile au început să fie realizate din in, borangic sau mătase. O ie autentică este realizată din pânză, cusută cu mărgele, fir metalic. Erau încărcate îndeosebi cu motive de gen cruce sau flori. Se distingeau și din punct de vedere al deschiderii la guler, prin modul de tăiere adică croiul, tipul de mâneci. În funcție de zonă existau preferințe aparte, de la iile cu încrețitură la gât și până la cele cu șnur.

În zona Bucovinei, se purta cămașa cu altiță, cu tăblie în zona Hunedoara, cu umeri proeminenți în zona Transilvaniei, aceste câteva exemple dovedind influența culturală și regională. Punctele de cusătură sunt și ele diverse – cu încrețituri pentru iile specifice din Maramureș, cu punct, tighel, lănțișor, tighel în scăriță și multe altele.

Ia în zilele nostre

Incontestabil că s-au schimbat lucruri. În trecut vopsitul textil însemna combinații vegetale pentru a obține culorile dorite, un proces greu și migălos. Desigur că acum aceste proceduri sunt înlocuite de produsele specifice. Ce s-a păstrat însă este măiestria lucrului, o ie autentică fiind realizată și desăvârșită prin munca manuală, ceea ce o face specială desigur. Puține sunt cele care stăpânesc această artă și știu și pot să ducă mai departe tradiția iilor.

Din fericire însă tot contextul modern a făcut posibil ca popularitatea acestor cămăși tradiționale să ajungă și dincolo de hotare. Nu mai este un secret că mari case de modă s-au inspirat din cultura românească și au îmbrăcat modelele ce defilau pe catwalk în haine cu motive tradiționale. De asemenea, producatorii locali au început să pună preț pe această tematică și au integrat astfel de motive în tot felul de articole vestimentare.

Este adevărat că ia la ora actuală are un aer modern, unele tipologii sunt reinterpretări ale iilor, însă se pot purta cu succes și în ținuta de zi cu zi, casual sau elegantă. Ie Nationala spre exemplu găzduiește tot felul de opțiuni, de la ii vintage, de la cele pentru femei la cele pentru bărbați sau copii. Alături de acestea oferă ii stilizate și alte articole care dispun de frumusețea motivelor tradiționale – rochii, fuste, paltoane, pulovere și tot ceea ce o femeie dispune în garderobă.

Ia a inspirat o lume întreagă. Nu degeaba și-a câștigat și statut și o zi specială în care este sărbătorită și cinstită mai mult ca oricând – 24 iunie.

Cum a arătat primul submarin militar din lume! ”Vasul secret” din lemn a stat trei ore sub apă, la primul test, iar mii ... Ai avea curaj să înoți? O piscină de sticlă a fost construită la etajul 42 - VIDEO...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x