Antena Căutare

Povestea lui Gavroche de Romania, simbolul Revolutiei din '89! A smuls steagul de pe primarie si a plecat sa-l dea jos pe Ceausescu

22 decembrie 1989. In comuna Dobroesti, din judetul Ilfov, mai multi oameni se adunasera in fata primariei unde strigau "Jos Comunismul!". Printre ei se afla si Florin Vieru, un baiat de doar 14 ani, care urma sa devina "Gavroche" al Romaniei, cum l-au numit francezii.

Florin Vieru a devenit simbolul Revolutiei din '89. In dimineata zilei de 22 decembrie, el a plecat din Dobroesti in Capitala, nestiind exact ce se intampla. Auzise doar ca lumea vrea sa-l dea jos pe Ceausescu ca sa scape de comunism. Asa ca, a urmat multimea. S-a suit pe o cabina telefonica si a rupt steagul de pe primarie, apoi a pornit spre Bucuresti.

Ajuns in Piata Palatului, Florin Vieru s-a trezit in mijlocul gloantelor si tancurilor care traversau Bucurestiul, insa nu a dat drumul steagului. De frig, s-a infasurat cu el. Atunci, un fotograf l-a surprins. Imaginea avea sa apara pe coperta revistei "Paris Match", din 4 ianuarie 1990. Francezii l-au poreclit Gavroche, precum unul dintre personajele din romanul "Mizerabilii", semnat de Victor Hugo.

Curand, fotografia cu Gavroche de Romania a facut inconjurul lumii. A fost publicata pe afise, pliante si poate fi gasita si in manualele de istorie.

La acea vreme, Bernard Tapie, un milionar din Franta, a vrut sa-l infieze. Insa, Florin Vieru a ales sa ramana in Romania, alaturi de mama sa vaduva si ceilalti opt frati ai sai.

Chiar daca a devenit celebru, viata nu i-a oferit numai lucruri bune. La un moment dat, a fost arestat pentru furt din cauza unei cunostinte pe care a vrut sa o ajute. A stat in inchisoare 6 luni, pana cand s-a dovedit ca era nevinovat.

In prezent, Florin Vieru locuieste intr-un apartament din cartierul bucurestean Pantelimon, alaturi de sotia si cei doi copii ai sai.

Sursa: Antena3

Observator Special: Bogatii Romaniei, drumul de la anonimat la topul milionarilor in euro... Numai dragostea poate opri un tren din Suedia!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 13 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Mihail Pautov
Hello Chef sezonul 7, 13 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Mihail Pautov Sambata, 13.04.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x