Antena Căutare

Richard Ford, câştigătorul premiului Hadada pe 2020. Decizia, criticată din cauza comportamentului agresiv al americanului

Publicaţia americană Paris Review a anunţat luni că îi va acorda scriitorului Richard Ford premiul Hadada pe 2020. Decizia de a-i oferi autorului distincţia pentru întreaga activitate a fost însă criticată de cititori şi scriitori, deopotrivă, unii amintind de momente în care americanul a avut un comportament agresiv, precum reacţia la o cronică realizată de Colson Whitehead, pe care l-a scuipat.

Ford va primit trofeul Hadada în luna aprilie a anului viitor. Distincţia îi va fi înmânată de Bruce Springsteen, pe care scriitorul îl apreciază şi care, la rândul lui, a spus despre scrierile autorului că sunt „pătrunzătoare şi amuzante”.

Între cei care au mai fost recompensaţi cu acest premiu se numără Philip Roth, Norman Mailer şi Joan Didion.

Revista care acordă premiul a spus că „scrierea lui a fost lăudată pentru măiestria lingvistică, ce are puţini rivali, şi pentru poezia clară pe care o aduce prozei sale”, potrivit The Guardian.

Premiul este acordat „unui membru deosebit al comunităţii scriitorilor care are o contribuţie puternică şi unică la literatură”.

Însă, după ce decizia a fost anunţată, scriitori ca Thanh Nguyen, Sarah Weinman şi Saeed Jones au pus sub semnul întrebării alegerea făcută de revistă. Ford a fost lăudat şi premiat pentru romane ca „The Sportswriter”, „The Lay of the Land” şi „Independence Day”, care i-a adus premiul Pulitzer în 1995, însă reacţiile lui la criticile nefavorabile au fost condamnate.

În 2001, Whitehead a scris o cronică negativă pentru colecţia de povestiri „A Multitude of Sins” şi, la o petrecere care a avut loc doi ani mai târziu, Ford l-a scuipat în faţă.

În 2017, Ford s-a apărat: „Nici astăzi nu simt altceva faţă de domnul Whitehead sau cronica lui ori răspunsul meu”.

Scriitoarea Rebecca Solnit a concluzionat atunci că nu este vorba despre o bătălie, ci doar despre „un alb nenorocit care a scuipat un bărbat de culoare”.

Colson Whitehead i-a avertizat pe alţi critici, în cazul în care vor aprecia negativ scrierile lui Ford, să îşi ia o pelerină de ploaie.

Când Alice Hoffman a scris ceea ce Richard Ford a numit „lucruri răutăcioase” despre „Independence Day”, el a tras cu arma într-un exemplar din cea mai recentă carte a ei de la acea vreme şi i l-a trimis prin poştă. Într-un interviu acordat în 2003, scriitorul a spus că nu este o chestiune atât de importantă. „Nu e ca şi cum aş fi împuşcat-o pe ea”.

Nguyen, scriitor vietnamezo-american premiat cu Pulitzer, a scris pe Twitter acum că, în ultimii 18 ani, revista nu a acordat acest premiu unui autor de culoare şi că doar cinci femei l-au primit. El a oferit şi variante de câştigători: Maxine Hong Kingston, Sandra Cisneros, Edward P Jones, Louise Erdrich şi Yusef Komunyakaa.

Richard Ford, în vârstă de 75 de ani, a fost anul acesta unul dintre invitaţii speciali ai Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere de la Iaşi.

Scriitorul american a vorbit, la o întâlnire pe care a avut-o acolo cu cititorii, despre familie, iubire, scris şi posteritate, despre America zilelor noastre şi hobby-uri, între care vânătoarea de fazani. Autorul romanului „Ziua independenţei”, premiat cu PEN şi Pulitzer, a criticat administraţia Trump şi National Rifle Association, despre care a spus că „susţine uciderea copiilor”.

Sursa : news.ro

Alpinistul Alex Găvan îi scrie preşedintelui Klaus Iohannis: Dacă un copac este tăiat în ţara asta, este tăiat pentru că... Tara în care oamenii îşi simulează înmormântările pentru a fi mai fericiți: "Când eram în sicriu, m-am întrebat la ...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x