Live acumObservator de weekend
Prime Time 20:00Te cunosc de undeva!

Se spune sau NU se spune "La mulți ani" de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul?

Întrebarea de pe buzele tuturor creștinilor în această sfântă zi de 29 august, când prăznuim prin post și rugăciune tragica zi a Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul, este "Se spune sau nu <> celor care poartă numele de Ion, Ioana, Ionel, NElu, Neluțu, Ionuț?"

Se spune sau NU se spune "La mulți ani" de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul?

Fabrica de Felicitări

Răspuns: NU. Astăzi NU se spune „La mulți ani”, deoarece nu este o sărbătoare care să fie petrecută, deoarece această zi, marcată cu cruce roșie în calendar, este o zi de post. Sfântul Prooroc Ioan Botezătorul a fost decapitat la ordinul împăratului Irod, după ce Salomeea i-a cerut suveranului capul proorocului.

La mulți ani se spune doar atunci când sfinții sunt pomeniți cu motiv de bucurie.

Când spunem "La mulți ani!" de Sfântul Ion?

La mulți ani, se spune pe data de 7 ianuarie de bototează sau Sfântul Ioan, pentru credincioșii ortodocsi, iar pentru cei catolici pe 27 decembrie.

Ce nu este bine să faci de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul!

Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul – Tradiții, obiceiuri și superstiții

-În ziua de 29 august, când se prăznuiește Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, exista credința în popor că nu trebuie să se folosească cuțitul, totul se rupea cu mână.

-Una dintre cele mai respectate tradiții este ținerea postului negru, în ziua de sărbătoare.

-Nu se mănâncă varză, căci se spune că lui Ioan Botezătorul i s-a tăiat capul pe varză de 7 ori şi a înviat.

-În popor se vorbea și de începerea unui post, numit „de la cruce până la cruce”, un post care ținea până pe 14 septembrie (Înălțarea Sfintei Cruci), neconsemnat în calendarul creștin, care avea rolul de a-i curați pe cei care au săvârșit omoruri sau alte păcate grave.

-Tot în popor era întâlnită și interdicția de a tăia și mânca fructe și legume cu formă rotundă, de exemplu pepenele nu era consumat în această zi. Totuși, aceste obiceiuri nu au legătură cu Sfânta Scriptură și Sfânta Tradiție, deci, teoretic, nu trebuie respectate cu strictețe.

(sursa foto: Fabrica de Felicitări)

Recomandari