SOFIA MAVRODIN. Un vultur a ucis-o la doar 28 de ani. Tatăl său a cărat, piatră cu piatră, toată stânca-n cimitir și i-a făcut monument!

 
+2 click pentru
galerie

La 28 de ani, tânăra Sofia Mavrodin a fost una dintre primele femei-alpiniste de la noi din țară. În 1908, aflându-se pe o stâncă, a deranjat cuibul unui vultur. Speriată, pasărea a atacat-o, prăbușindu-se în hău. Răpus de durere, tatăl său, un latifundiar din Telorman, a poruncit ca vârful stâncii să fie cărat, piatră cu piatră, în Cimitirul Bellu, unde sculptorul Constantin Bălăcescu i-a realizat un mormânt unicat, presărat cu versurile lui Alexandru Vlahuță

Sofia Mavrodin, fiica unul latifundiar din Teleorman, se apucase de alpinism, o disciplină nu tocmai ortodoxă pentru femeie înainte de 1900. Modelul său era prințesa Elena Ghica, cea care pe la 1855 culcase la pământ vârful ”Monch” din Alpii Berlinezi. Avea 23 de primăveri când urca, deja, pe potecile de pe crestele ce străjuiesc Valea Prahovei.

La 1905, la 28 de primăveri, Sofia era destul de experimentată. A decis să plece cu câțiva prieteni într-o expediție. A ajuns în vârful unei stânci. A zărit un cuib de vultur. A crezut că tatăl, capul familiei, nu este ”acasă”. Dar era! Pasărea s-a speriat și vrând să se apere, a lovit, cu ciocul, mâinile fetei. Era slab asigurată, s-a desprins și a căzut într-un hău, murind pe loc.

Au scos-o abia după patru zile.

Tatăl a fost sfârșit de durere. A poruncit ca vârful respectiv să fie dărâmat, piatră cu piatră, și adus la București, la Cimitirul Bellu. Sculptorul Constantin Bălăcescu (care studiase la Veneția ori Milano, autorul Monumentului lui Mircea cel Băptrân de la Tulcea - 1899, ori a Bustului lui Grigore Cobălcescu - 1903) este însărcinat să dea viață stâncii, într-un loc în care domnește moartea.

Bălăcescu lucrează un an. În 1906, monumentul e gata. Pe stâncă, sus, stă vulturul. Sofia (scrisă ”Sophia”) e reprezentată în mărime naturală. Apoi vin versurile lui Alexandru Vlahuță, cele ale poeziei ”Din prag”: ”Nu de moarte mă cutremur, ci de vecnicia ei și teama de a nu vă mai putea vedea”. Unul dintre cele mai vizitate și mai triste locuri din cimitir...Dacă ”trist” își are locul aici...

facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI
PREMIUM

Mai multe