Antena Căutare

Tabloul "Iudita tăind capul lui Holofern", atribuit lui Caravaggio, a fost vândut înainte de a fi scos la licitaţie. Este evaluat la peste 100 milioane euro

Tabloul "Judith décapitant Holopherne/ Iudita tăind capul lui Holofern", atribuit maestrului italian Caravaggio şi descoperit în sudul Franţei, a fost vândut unui colecţionar din străinătate care a dorit să rămână anonim, a anunţat casa de vânzări Labarbe.

Expertul Eric Turquin afirmă că estimarea lucrării, datată 1607, este între 100 şi 150 de milioane de euro.

Opera a fost atribuită maestrului italian Caravaggio după ce a fost descoperită în podul unei case din sudul Franţei în 2014 şi a fost restaurată.

"Noi am primit o ofertă pe care era imposibil să nu o transmitem proprietarului tabloului. Faptul că această ofertă provine de la un colecţionar apropiat unui mare muzeu a convins vânzătorul să o accepte", a subliniat comunicatul expertului de tablouri franceze, Eric Turquin, căruia i-a fost încredinţată expertizarea la câteva zile după descoperirea sa.

După doi ani de restaurare, acest tablou renascentist este considerat de unii drept ultima mare operă a pictorului italian. El reprezintă episodul biblic al uciderii generalului asirian Holofern de către Iudita, pentru a apăra oraşul Betulia.

Tabloul a fost descoperit în 2014 în podul unei case din Toulouse, în sud-vestul Franţei, o descoperire calificată drept "foarte importantă" de către ministrul francez al Culturii doi ani mai târziu.

Caravaggio a anunţat existenţa unei pânze asemănătoare într-o scrisoare către un prieten. Dar atribuirea pânzelor marelui maestru al clarobscurului, mort la vârsta de 38 de ani în 1610 după o viaţă agitată, este greu de făcut din cauză că el nu îşi semna operele şi pentru că adesea au fost copiate.

O altă pânză "Judith et Holopherne" a lui Caravaggio din 1598 exista deja, fiind foarte diferită de pictura descoperită în Toulouse, un ulei de 144 pe 173 cm.

După ce a fost clasată tezaur naţional, împiedicând astfel vânzarea sa în străinătate până în noiembrie 2018, Statul francez a pierdut ocazia de a achiziţiona tabloul în cele 30 de luni cât putea să îşi exercite acest drept. Astfel, proprietarii au solicitat un certificat de export, care a fost automat acordat, a confirmat în ianuarie ministrul Culturii.

Sursa : news.ro

Vilele de protocol din Neptun ale cuplului Ceaușescu sunt disponibile oricărui turist! Cât costă o noapte de cazare... Cât costă o excursie în orașul cu 650 de ani mai vechi decât Machu Picchu...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x