Live acumObservator 16
Prime Time 20:30Animatie: Neinfricata Mulan (SUA 1998)

Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, 29 august. Superstiții: ai mare grijă în această sfântă zi de sărbătoare! Iată ce nu ai voie să faci

Sărbătoare din 29 august 2020, Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, este marcată de criștini prin post și rugăciune! Această sărbătoare este cea care încheie anul bisericesc, iar pe 1 septembrie începe noul an bisericesc.

Superstiții la Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Ai mare grijă în această sfântă zi de sărbătoare. Iată ce nu ai voie să faci

Ziua în care a fost Tăiat capul Sfântului Ioan este considerată, potrivit tradițiilor creștine, zi de post și rugăciune. Ziua de sărbătoare este asemănată cu Vinerea Patimilor și se spune că la fel cum postim în fiecare vineri, ca zi a răstignirii, așa se cuvine să postim și în această zi.


Tăierea capului Sfântului Ioan Botezatorul este o sărbătoare cu semnificație eshatologica, precum este și Schimbarea la Față a Domnului și Adormirea Maicii Domnului.

Rugăciune puternică către Sfântul Ioan Botezătorul!

Prin Schimbarea la Față ni se descoperă chipul pe care îl va avea omul unit cu Hristos, chip de slavă. Prin Adormirea Maicii Domnului se arată că cel care L-a purtat pe Hristos se mută de la stricăciune la nestricăciune, în vreme ce prin această sărbătoare ni se revelează că toți cei care nu au fost străini de pocăința vestită de Sfântul Ioan Botezătorul vor ajunge în rai.

Tradiții, obiceiuri și superstiții la Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul

-În ziua de 29 august, când se prăznuiește Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, exista credința în popor că nu trebuie să se folosească cuțitul, totul se rupea cu mână.

-Una dintre cele mai respectate tradiții este ținerea postului negru, în ziua de sărbătoare.

-Nu se mănâncă varză, căci se spune că lui Ioan Botezătorul i s-a tăiat capul pe varză de 7 ori şi a înviat.

Rugăciune puternică către Sfântul Ioan Botezătorul 29 august

-În popor se vorbea și de începerea unui post, numit „de la cruce până la cruce”, un post care ținea până pe 14 septembrie (Înălțarea Sfintei Cruci), neconsemnat în calendarul creștin, care avea rolul de a-i curați pe cei care au săvârșit omoruri sau alte păcate grave.

-Tot în popor era întâlnită și interdicția de a tăia și mânca fructe și legume cu formă rotundă, de exemplu pepenele nu era consumat în această zi. Totuși, aceste obiceiuri nu au legătură cu Sfânta Scriptură și Sfânta Tradiție, deci, teoretic, nu trebuie respectate cu strictețe.

Recomandari